Jaromír Jindra: Valdštejnova zpověď. Příběh o jednom naplněném proroctví

1. říjen 2023

Před 440 lety - v září 1583 – se narodil Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Na svět přišel ve východních Čechách, narodil se do zchudlé šlechtické rodiny, ve svém rodném kraji a v sousedních severních Čechách ale později vybudoval rozsáhlé Frýdlantské vévodství, které se stalo jakýmsi státem ve státě.

Čte: Miloslav Mejzlík
Napsal: Jaromír Jindra
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlasu Plzeň v roce 2023

V neklidné době 20. a 30. let 17. století byl vrchním velitelem císařských vojsk. A byl velitelem nadmíru úspěšným. Ale všeho do času. Protivníků měl dost a dost, navíc byl už vážně nemocný. Smrt si jednoho z nejvlivnějších mužů tehdejší Evropy našla v únoru 1634 v západočeském Chebu. Možná mu ji předpověděl i horoskop, který mu v mládí sestavil slavný astrolog Johannes Kepler. Valdštejnovu zpověď, příběh o životě slavného generalissima, najdeme v knížce Naplněná proroctví – Věštby napříč staletími, kterou v roce 2019 vydalo nakladatelství Fortuna Libri.

Rozhlasovou podobu jí v režii Jakuba Doubravy dal herec Miloslav Mejzlík.

Herec Miloslav Mejzlík

Jaromír Jindra (1949) pochází z Českých Budějovic, kde také stále žije. Po ukončení středoškolského studia se stal redaktorem krajského deníku, později zástupcem šéfredaktora (dnes již nevycházejícího) týdeníku Nový život. V době, kdy působil jako novinář, psal odborné publikace z oboru filumenie, napsal a vydal téměř 200 titulů z historie českého sirkařství. Literatuře – nepočítáme-li jeho literární pokusy z dětství a mládí – se začal věnovat teprve na přelomu tisíciletí. Jeho tvorba je poměrně rozmanitá a zahrnuje literaturu faktu, knihy pro děti a mládež a historické romány, na něž se od roku 2017 specializuje. Základem dobrého historického románu musí podle něj zůstat příběh, ve kterém je správně namíchaná porce dobrodružství, romantiky, napětí a případně i detektivní zápletka. Jaromír Jindra píše nejraději příběhy z období vlády Lucemburků. Zatím sedmidílná řada, jejíž první část nazvaná Sny umírají s králi, věnovaná příchodu teprve čtrnáctiletého krále Jana Lucemburského do Čech, vyjde letos před vánočními svátky už potřetí.

Spisovatel Jaromír Jindra

„V současné době pracuji na osmém dílu, dal jsem mu pracovní název Prokleté dědictví, který se ale ke čtenářům dostane až v první půli příštího roku. Těším se, až začnu psát příběhy z doby Václava IV., ale ten se v mé lucemburské řadě narodí teprve v devátém dílu.“

Jaromír Jindra píše pro pražská nakladatelství Euromedia, Fortuna Libri, Fragment/Albatros a Lirego. Za historický román Válka královen převzal v roce 2019 jihočeskou literární cenu Zeyerův hrnek. Dosud mu vyšlo více než třicet románů. Jeho manželka Eliška Jindrová (1947-2016) byla rovněž spisovatelka, několik historických románů napsali společně.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio