Jaroslav Nachtmann. Spolupracovník gestapa, který poslal na smrt dvě stě lidí

14. březen 2024

Konfident gestapa Jaroslav Nachtmann byl po válce odsouzen za smrt dvou set odbojářů. Přesto s ním spolupracovaly KGB i Státní bezpečnost. Málo známý příběh představí v Portrétech historik Jindřich Marek.

Touha upozornit na sebe, vyniknout a prosadit se – to byly podle Jindřicha Marka důvody, proč se policista z pražské Malé Strany dal krátce po okupaci Čech a Moravy do služeb německé tajné policie gestapo.

Čtěte také

„Nedlouho po jeho narození se rodiče rozvedli, malý Jaroslav žil s matkou. Ta se ještě několikrát vdala, později syna kvůli osvojení němčiny poslala do pohraničí. Vidím tam vykořeněnost, nedostatek lásky. A následnou touhu předvést se, ukázat se,“ říká Jindřich Marek.

Mladý Nachtmann, vystudovaný dentista, také boxoval za vysokoškolský klub Marathon na Vinohradech.

Agent provokatér

Jeho opakované žádosti o přijetí ke kriminální policii byly odmítány a pomohla mu až náhoda. V létě 1939 ho přátelé upozornili na skupinu podvodníků, která Židům slibovala zajištění dokladů pro emigraci. Peníze vybrali, sliby nesplnili.

Nachtmann sám skupinu odhalil, případ zdokumentoval a vyšetřený nabídl nadřízeným. Ti jej ale odmítli s tím, že podobné věci neřeší česká policie, ale gestapo.

Čtěte také

Nachtmann na gestapo šel a byl uvítán s otevřenou náručí. Do služebního poměru byl přijat v prosinci 1939, předtím musel ještě přijmout německé občanství. Pracoval pak několik let jako konfident a agent provokatér. Byl ve styku s mnoha ilegálními odbojovými organizacemi a poslal na šibenici mnoho českých odbojářů.

„Obludný smrtící stroj ve službách gestapa – původně český četník z křižovatky na Klárově, který se vypracoval na krále českých konfidentů,“ řekla v roce 2006 Lucie Konášová, autorka scénáře k zatím nerealizovanému filmu o Jaroslavu Nachtmannovi.

Agent zubař

Těsně před koncem války se Nachtmann více propojil s odbojem a snažil se hrát roli muže, který byl „odbojem vyslán k práci na gestapu“. Byl ale odbojáři rozpoznán a 7. května 1945 zatčen.

Jindřich Marek v pořadu Portréty popíše zvláštní okolnosti, za kterých byl ještě v květnu 1945 vydán sovětské kontrarozvědce Směrš a v prosinci 1945 v Moskvě odsouzen k patnácti letům. Ve vězení spolupracoval se sovětskou tajnou službou. Už v říjnu 1955 byl propuštěn, pracoval pak v sibiřském Tajšetu jako zubař. 

Čtěte také

V roce 1963 byl deportován do Československa a v září 1964 odsouzen za nepřímou vinu na smrti 200 odbojářů ke čtrnácti letům. Započítávalo se mu ale věznění v Sovětském svazu, takže už v listopadu 1966 byl propuštěn a coby spolupracovník Státní bezpečnosti začal pracovat na zubní ambulanci ve Voticích.

V červnu 1968 odhalili přeživší odbojáři jeho totožnost a psal o tom denní tisk. V roce 1974 se Nachtmann legálně vystěhoval do Spolkové republiky Německo. Zemřel v bavorském Regenu v květnu 1995 v necelých 80 letech.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související