Je bůh změna? Éterické novinky do playlistu Radia Wave přináší Emily Yacina, FVLCRVM a Rohony

22. listopad 2023

Americká písničkářka Emily Yacina se inspirovala Bajkou o rozsévači a vydává singl Nothing Lasts. Nově opět rozsévá i kapela Gossip, která hlásí comeback po dlouhých jedenácti letech. Zpět do horkých letních měsíců nás vrací britská hudebnice Shygirl, která opět spojila síly s irskou zpěvačkou Coshou. Československou scénu v novinkové rotaci zastupují EPčko připravující FVLCRVM a Rohony s TOKYO DRIFT, vzpomínajíce na dvacet let starý hit od Ready Kirken. Crazy Again!

Emily Yacina - Nothing Lasts

Credits: Emily Yacina
Labell: Matsor Projects
Album: Nothing Lasts single

Emily Yacina je americká písničkářka, která se pohybuje na scéně od začátku minulé dekády. Kromě sólových počinů spolupracovala třeba s Alexem G. Nedávno se přestěhovala z Filadelfie do New Yorku a teď bydlí na Long Beach. Hlavně se ale podepsala labelu Matsor, kterému šéfuje Rostam Batmanglij. Bývalý člen Vampire Weekend jí produkoval nový singl Nothing Lasts, na kterém na bicí hraje Danielle Haim. „Nothing Lasts jsem napsala poté, co jsem přečetla Bajku o rozsévači od Octavie Butler a je inspirovaná její myšlenkou, že bůh je změna,“ říká o nové skladbě Yacina. Píseň vyjde na sedmipalci začátkem příštího roku a bude to první počin Rostamova labelu, na němž se nepodílel autorsky.

Shygirl - thicc ft. Cosha

Credits: Sam Knowles, Blane Muise, Salvador Navarrete, Cassia O'Reilly, Mark Ralph
Label: Because Music
Album: thicc single

Britská hudebnice Shygirl je známá pro svou futuristickou klubovou tvorbu a letos zatím zažívá hvězdný rok. V Londýně otevírala pro Beyoncé, remixovala pro ni Björk a její albový debut Nymph se objevil v shortlistu nejlepších desek letošních cen Mercury Prize. Tučný singl thicc je prvním přírůstkem do diskografie Shygirl od vydání rozšířené verze zmíněného debutu. „Vznikal ve stejném období jako některé tracky z alba, tento jsem si ale chtěla pošetřit. Užívala jsem si teasování jeho demoverzí na živácích,“ říká k novince Shygirl. Na bezstarostnou klubovku, která nás vrací do horkých letních měsíců naskočila ještě irská zpěvačka Cosha, s níž Shygirl spolupracovala už na tracku Lapdance From Asia.

FVLCRVM - Till

Credits: Pišta Kráľovič
Label: Universal
Album: Till single

Slovenský producent FVLCRVM se po vystoupení v Zrkadlovém háji – kde sdílel unikátní 360º stage se synthpunkovými Berlin Manson – připomíná s novou skladbou Till. Jedná se o třetí letošní singl z hlavy Pišty Kráľoviče, předcházel mu klipový Red Lighting a také společný track s právě zmíněnými Berlin Manson. O Till FVLCRVM na svých sociálních sítích píše: „Celý track mi trvalo dokončit věčnost, ale stálo to za ten push“. A my musíme souhlasit! Zpěvný hook ke konci morfuje v dynamickou raveovou pasáž, která si zasloužila Pištovu precizní producentskou péči. Prý se jedná o ochutnávku z připravovaného EP, které má vyjít začátkem příštího roku.

Gossip - Crazy Again

Credits: Beth Ditto, Nathan Howdeshell, Rick Rubin
Label: Columbia Local
Album: Crazy Again single

Gossip byla jedna z kapel, které definovaly zvuk přelomu nultých a desátých let. Frontwoman Beth Ditto byla múzou návrhářů a miláčkem alt-popové blogosféry. Po jedenácti letech se nyní vrací s novou deskou, kterou ohlašují singlem Crazy Again, k níž režíroval klip Cody Critcheloe, známý i jako hudebník SSION. Desku s názvem Real Power spoluprodukují Gossip s populárním producentem Rickem Rubinem, který se v minulosti podílel na sólovce Beth Ditto Music For Men. Z údajných čtyřiceti skladeb vybrali jedenáct a deska vyjde 22. března.

Rohony - U Roháče ft. TOKYO DRIFT

Credits: Adam Rohony, Pavla Bastlová, Zdeněk Pejchal
Label: Warner
Album: U Roháče single

Třebíčský rapper Rohony nedávno ohlásil vydání své nové studiové desky, kterou pokřtí stylově – v hospodě svého otce ve Starči. To se ale stane až 22. prosince. Měsíc před tím zbrojí novým singlem, který natočil znovu se znojemským producentem Zdeňkem Pejchalem aka mdmx a ve studiu s nimi byla i brněnská hudebnice Pavla Bastlová aka TOKYO DRIFT. Refrén singlu nápadně pomrkává po dvacet let starém hitu skupiny Ready Kirken Černý brejle. Tematicky se skladba vztahuje právě k hospodě, kterou vlastní rapperův otec a Rohony tam čepuje pivo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.