Jeden svět a filmy s tematikou náboženství

23. únor 2008

Jubilejní 10. ročník filmového festivalu Jeden svět začne 5. března v Praze. Poté festivalové filmy uvidí diváci v dalších 28 městech České republiky. Tento největší evropský festival dokumentů s tematikou lidských práv si za 9 let existence získal pozornost domácího i zahraničního publika. V letošním programu nejdeme mimo jiné také dokumenty, ve kterých důležitou roli hraje náboženství.

Organizátoři letošního festivalu vybírali 138 filmů z 1500 přihlášených. Jak potvrzuje programová ředitelka Helena Zajícová, náboženská témata v dokumentech o lidských právech hrají stále důležitější roli.

Helena Zajícová: "V dnešním postmoderním světě především vystupuje aspekt těch náboženství, která ještě neprošla sekularizací, což je právě příklad islámu. My uvedeme několik filmů, které se specificky věnují politickému islámu a ukazují, nakolik je i dneska sjednocování okolo této víry nejenom věcí individuální, ale vlastně skutečně společensky sjednocujícím prvkem. Myslím si, že právě v dnešní postmoderní době je síla náboženství veliká a uvědomuje si jí řada politiků i státníků, kteří nějakým způsobem chtějí sjednotit a ovládnout svoji společnost - náboženství je k tomu velmi dobrým prostředkem. Role víry stoupá a reflektuje se to i ve filmech, které promítáme."

Jedním z filmů, který se zabývá politickým islámem, je dánský dokument Proklaté karikatury.

Film Proklaté karikatury

Helena Zajícová k němu říká: "Tento film se věnuje karikaturám proroka Mohameda, které byly otištěny před dvěma lety v dánském deníku. Je to velmi inteligentní investigativní film, který ukazuje a rozkrývá pozadí, jakým způsobem k celé aféře došlo a komu vlastně byla prospěšná."

Jeden svět uvede také několik filmů, které ukazují, jakým způsobem je náboženství zneužíváno pro účely určitých ideologií.

"Uvedeme například francouzsko-gruzínský film Durakovo - vesnice bláznů, který přesně popisuje to, jak je pravoslavná víra v dnešním Rusku je svázaná s moderním dnešním nacionalismem a kdy je pravoslaví jakožto jednotící prvek ruské společnosti velmi účelově zneužíváno současnou vládou. Dále uvedeme velmi silný film Ohnivé jezero, který se primárně věnuje potratům ve Spojených státech. Režisér natáčel film posledních 15 let - je to tedy sběrný dokument, který sleduje organizace, které jsou jak pro legalizaci potratů, tak proti ní. Ten film vám nedá žádné odpovědi na to, jestli je něco správné, nebo není. Je to film o zásadních otázkách, o právu na život, ale především o tom, jak rozdílné hodnoty lidé dnes ve společnosti mají a také jakým způsobem jsou tato témata potom navázána na politické struktury, které potom ty jednotlivé názory podporují," uzavírá programová ředitelka festivalu Jeden svět Helena Zajícová.

Film Ohnivé jezero
Spustit audio