Jednorázové roušky likvidujte po dvou hodinách. Ty bavlněné nenoste nepřetržitě, radí epidemioložka

18. březen 2020

Jaká hygienická pravidla zachovávat doma? Jak postupovat, když je člen domácnosti v karanténě nebo má příznaky koronaviru? Odpovídala epidemioložka Jana Dáňová.

Čtěte také

Na úvod specialistka připomněla, že nejčastěji se koronavirus předává přímým kontaktem. Roušky už nosí všichni, ale na ruce se rádo zapomíná. „Důsledná hygiena rukou je nutná. Všichni to vědí, ale je třeba to bezezbytku dodržovat,“ apelovala MUDR. Jana Dáňová z Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. LF UK.

Nejlepší mycí prostředky?

Čím se teď nejlépe mýt? „Jde o virus, takže nejvhodnější jsou přípravky na alkoholové bázi. Když nejsou k dispozici, tak i důsledná hygiena rukou je dostatečná.“

Nosit roušku?

„Stoprocentní ochrana to není. Ale pokud nemáme nic, tak jakákoli zabrání šíření viru do okolí. Je to důležitá bariéra, která snižuje riziko přenosu.“ 

Jak pečovat o roušku?

„Jednorázová vydrží 2–3 hodiny a pak je třeba ji zlikvidovat. U těch domácích záleží na materiálu. Je důležité je vyvařit a pak přežehlit. To umožní jejich opakované použití. Ale to neznamená, že je lze nosit nepřetržitě několik dní za sebou.“ Je pravda, že více vrstev je lepší? „Ano, dvojitá látka sníží riziko.“

Lze dezinfikovat roušku v mikrovlnce?

„Měla bych strach. Neriskovala bych případné zažehnutí látky.“ Pokud se nám nechce vyvařovat, lze podle Jany Dáňové dát roušku do nějaké nádoby, zalít horkou vodou, po 20 minutách dát sušit a pak přežehlit na nejvyšší možnou teplotu, kterou materiál snese.

Jak na úklid?

„Preciznější úklid je zapotřebí. Bylo zjištěno, že Covid-19 může dlouho přežívat na površích. Dokonce bylo popsáno několik dní. Domněnky, které ukazovaly, že virus je za vyšších teplot likvidován, ještě nejsou úplně potvrzené a nechtěla bych se pouštět do spekulací,“ připustila epidemioložka Jana Dáňová.

Jak pečovat o domácnost, kde je někdo nemocný? Jaké postupy má dodržovat člověk v karanténě? Lze dezinfikovat respirátory?

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio

Související