Zelené na talíři. Tři jarní recepty, se kterými přivítáte nové roční období

27. březen 2024

Hostem Kávy o čtvrté byla autorka kuchařek a blogerka Jana Florentýna Pišová. Moderuje Tereza Stýblová.

Zelená polévka z jarních bylin

Ingredience
  • 1 pórek
  • 2 brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 100 g zeleného listí – čerstvého, mraženého nebo směsi obou (špenát, polníček, medvědí česnek, kopřivy, mladičké lístky bršlice a pampelišky, jitrocel, řebříček apod.)
  • sůl podle chuti
  • 100 g mladého mraženého hrášku

Brambory pokrájejte na asi centimetrové kostičky. Zalijte je studenou vodou a zatím odložte stranou. Očistěte pórek. Bílou část pórku rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě zhruba na centimetrové kousky. Zelenou nať nakrájejte na dlouhé nudle a ty pak na krátké kostičky. Obě části pórku nechte zvlášť.

V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte bílou část pórku, osolte špetkou soli a chvíli opékejte, dokud pórek nezměkne. Jakmile se pórek rozvoní, zavadne a změkne, zalijte ho vývarem a smetanou, přidejte scezené brambory a nechte vařit 10 minut, až brambory změknou. Mezitím vyplavte čerstvé zelené lupení v několika studených vodách.

Jana Florentýna Pišová

K uvařeným bramborám přidejte zelenou část pórku, případně taky mražený špenát. Na hrnec nasaďte napařovací nástavec a do něj nasypte čerstvou část umytého a okapaného zeleného lupení. Zakryjte pokličkou a zprudka vařte aspoň tři minuty, dokud pórek nezměkne a mražený špenát nepovolí. Uvařené listy vysypte do velké mísy se studenou vodou, aby se šokově přerušil proces varu. Až zchladnou, přidejte je zpátky do polévky. Rozmixujte dohladka. Nakonec do polévky přidejte mražený hrášek a dochuťte solí.

Risi e bisi neboli rýže a hrášek

Ingredience
  • 250 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1,2 litru vývaru
  • 400 g mraženého mladého hrášku
  • 100 g slaniny
  • 1 stonek řapíkového celeru nebo 1 malá cibule
  • 50 ml bílého vína
  • 3 lžíce másla
  • 50 g parmazánu

Připravte si hráškový krém na podlévání: polovinu vývaru přiveďte k varu, přisypte 150 g mraženého hrášku a nechte jen kratičce prohřát. Rozmixujte. Druhou polovinu vývaru též ohřejte, budete ho potřebovat horký.

Řapíkový celer škrabkou oloupejte. Stonek pak podélně nakrájejte na tenké proužky a ty pak ještě na drobné kostičky. Slaninu nakrájejte na centimetrové kostky a vhoďte je do větší a širší pánve nebo kastrolu. Podlijte 3 lžícemi vody a společně zahřívejte, až se voda odpaří a slanina pustí trochu vlastního tuku. Přidejte lžíci másla, nakrájený celer a ještě asi 2 minuty nechte za občasného míchání restovat.

Risi e bisi je jarní klasikou z Benátek

Celer se slaninou podlijte vínem a vyčkejte, až se víno téměř zcela vyvaří. Teprve potom přilijte 200 ml vývaru, přisypte propláchnutou rýži a vyčkejte, až rýže skoro všechnu tekutinu vstřebá. Rýži zalijte hráškovým krémem a zvolna vařte, dokud se krém taky nevstřebá. Přilijte zhruba jednu naběračku ze zbývajícího horkého vývaru. Podle potřeby dál podlévejte další a další naběračkou vývaru, až rýže změkne na skus a konzistence jídla bude připomínat velmi řídkou, avšak nikoli vodnatou kaši. Na závěr vmíchejte hrášek, ideální je s pokojovou teplotou.

Pánev odstavte, vhoďte do ní zbytek másla nakrájeného na kostičky a polovinu parmazánu. Míchejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí s risottem.

Bylinková sůl pro náročné

Ingredience
  • 800 ml čerstvých bylinkových listů, zbavených všech stonků a nejedlých částí
  • 200 ml hrubé mořské soli

Bylinky rozsekejte nožem nahrubo. Posypte polovinou soli a pokračujte v sekání další minutu. Tím se vytvoří hrubá směs bylinek a soli. Přisypte zbývající sůl a sekejte, dokud nebudete spokojeni s jemností. Nasekané bylinky rozložte na pečicí papír v tenké vrstvě a nechte 1-2 dny při pokojové teplotě proschnout.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.