Jen taková mizerná politická kultura

19. leden 2007

Přijít dvěma hlasy z vlastních řad o možnost podílet se na vládě je jistě mrzuté. Nelze se divit, že ex-premiér Jiří Paroubek anebo ex-ministr David Rath, který stále častěji vystupuje takřka jako Paroubkův mluvčí, vyjadřují zklamání a rozhořčení. Ale co a jak říkají, je zarážející.

Kupříkladu: předseda ČSSD charakterizoval podle čtvrtečních Lidových novin Miloše Melčáka jako (cituji) "starého muže, který je poněkud vyčerpán životem". A Michala Pohanku vidí jen a jen jako čirého korupčníka. Rath byl, podle svého zvyku, ještě více prostořeký. O Pohankovi, jehož si přitom druhdy sám přivedl na ministerstvo zdravotnictví coby svého náměstka, nyní Rath říká, že ho všichni znají jako (cituji): "ryzího materialistu, který přesně ví co a proč dělá" (konec citátu) a v poslední době prý začal Melčáka (opět cituji): "ovládat jako řídící důstojník." I když pomineme nevkusné užití termínu z praxe StB, pak se člověk samozřejmě musí divit, že Rathovi nevadila Pohankova "ryzí materiálnost", ani zřejmě stejně tak čirý kariérismus. Pohankovi je podle Ratha totiž zcela jedno kdo je ve vedení strany, a jaký má strana program.

Zvlášť si ovšem dal Rath záležet na Melčákovi. Nejprve naznačuje, ale nic bližšího k tomu neřekne, že Melčákův syn prý měl určité problémy. A pak také volí variantu zmateného strace. Znovu cituji: "Melčák působí takovým dost popleteným dojmem. Z lékařského pohledu nedovedu rozlišit, jestli tra popletenost jde na vrub jeho věku. Někdo je v jeho věku čipernější, někdo je na tom hůř. A on působí, že je na tom spíš hůř" (konec citátu). Jenomže pak Rath dodává: "Dělalo to na mě dojem, že chtěl zabezpečit rodinu nebo tak něco." Což, nezbývá než dodat, by ovšem o tak velké Melčákově popletenosti zase nesvědčilo a Rath z něj rázem činí naopak muže velmi čiperného.

Mohlo by se nad tím vším mávnout rukou. Nicméně se člověku na jazyk neodbytně derou otázky. Například - byl by Pohanka veřejně označen za bezskrupulózního hamižníka a Melčák za vlastně - s prominutím, i když jde o překlad do běžné řeči ještě poměrně slušný - za "starého popletu", kdyby se na poslední chvíli vrátili do stovkového stáda poslanců ČSSD a KSČM? Přičemž by mimochodem porušili písemnou dohodu s Topolánkem?

A dále: kdyby došlo na Paroubkův tak toužený "třetí pokus" a našel by se nějaký zákonodárce z řad ODS, lidovců nebo zelených, který by umožnil Paroubkovi znovu vládnout, jak by asi činovníci sociální demokracie charakterizovali tohoto přeběhlíka nebo přeběhlíky? A Paroubek přece o existenci nějkakých takových poslanců trojkolaice vypouštěl na veřejnost náznaky celé měsíce. I když tím možná jen chtěl strašit ODS a přimět Topolánka k souhlasu s velkou koalicí.

Neumět ustát dílčí prohry a snižovat se k urážkám, dokonce člověka pokročilejšího věku, vysílat ničím nedoložené signály, že za tím vším jsou úplatky anebo různé temné věci, je přinejmenším nedůstojné. Pachuť po tom zůstává i když si člověk může myslet o počínání a motivech Melčáka a Pohanky své. Jak se na to dívat jinak, než jako na příznačný projev nízké politické kultury?

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio