Ježíšek, Santa Claus nebo Děda Mráz? Ve Slovinsku si můžete vybrat

25. prosinec 2014

Slovinsky se Vánoce řeknou Božič. Znamená to také „malý bůh“. V tom, kdo nosí slovinským dětem dárky, je trochu zmatek.

Slovinsko se stalo samostatným státem až v roce 1991. Jeho tradice proto po dlouhou dobu ovlivňovaly země, které Slovinsko ovládaly. Když Slovinsku vládl rakouský panovnický rod Habsburků, nosil dárky Ježíšek, stejně jako nám.

V roce 1918 se Slovinsko stalo součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (z tohoto státu potom vznikla Jugoslávie). A tam nosil dárky na Nový rok Děda Mráz.

A v posledních letech se ve Slovinsku rozmohla americká tradice Santa Clause – od něj najdou děti dárky pod stromečkem 25. prosince večer.

V některých rodinách nosí dárky jen jeden z nich, v některých i všichni tři. A na začátku prosince všechno začne příchodem Mikuláše, který taky dává dárečky.

Slovinsko je známé svými krasovými jeskyněmi. V jedné z nich (jmenuje se Postojna jama) dělají herci živý betlém. Do jeskyně jezdí vláček, který vypadá jako horská dráha.

Stromeček si Slovinci nazdobí 24. prosince večer a maminky upečou poticu – tradiční ořechový závin. A 25. prosince začíná vánoční rodinná slavnost.

Slovinsko je pod ledem. Nejhorší situace je ve městě Postojná

Další důležitý den je 26. prosince, kdy má svátek svatý Štěpán, patron koní. Koně a oslíci v tento den jednou v průvodu a kněz je pokropí svěcenou vodou. Tím jim požehná, aby byli zdraví.

Spustit audio