Jihočeská města už ladí detaily, jak uspořádat v době covidu velké letní akce

15. březen 2021 09:59

Posunutí termínu z jara na konec léta nebo rozložení víkendové akce do celého měsíce. Scénáře velkých městských slavností už v těchto dnech řeší jihočeská města. Někde už mají jasno, jinde čekají, jak se za pár týdnů vyvine epidemiologická situace.

Písek odkládá

V Písku městské slavnosti posunuli o několik měsíců, v Českém Krumlově je chtějí rozprostřít do delších úseků.

„Vzhledem k přetrvávající pandemii koronaviru většina pořadatelů přesouvá své akce především z prvních čtyř měsíců na pozdější období. K tomuto trendu se připojují i hlavní městské akce, konkrétně se jedná o Pískoviště, které se obvykle koná v květnu a slavnost Dotkni se Písku, která se koná v červnu. Obě dvě tyto akce se přesouvají na poslední srpnový víkend,“ vysvětluje Edita Kučerová z odboru školství a kultury v Písku. Město už má i podrobný program slavností.

Čtěte také

Český Krumlov mění

Naopak v Českém Krumlově je už téměř jisté, že například Slavnosti pětilisté růže v klasické podobě nebudou:

„Akce nebudeme schopni zrealizovat tak, jak je každý zná, že město bude plné třeba dvaceti tisíci lidí. Na druhou stranu Slavnosti pětilisté růže nebo Kouzelný Krumlov chceme zrealizovat třeba v komorní formě, ale hlavní myšlenka je tu kulturní činnost nějakým způsobem roztáhnout do delších časových úseků,“ popisuje nezávislý českokrumlovský radní Ivo Janoušek. 

Holašovice zvažují

Více než 14 tisíc lidí navštívilo předloni Selské slavnosti v Holašovicích na Českobudějovicku. Loni tam tradiční akci kvůli koronaviru na poslední chvíli zrušili. Teď má nezávislý starosta obce Jan Jílek na stole tři scénáře. Podle něj buďto slavnost nebude, druhou možností je uspořádání akce při určitých restriktivních omezeních a třetí možnost: „Abychom uspokojili co nejvíc lidí, dokázal bych slavnosti ještě o jeden den prodloužit,“ vysvětlil starosta.

O velkých městských akcích debatují v těchto dnech také představitelé Českých Budějovic. O žádném rušení zatím nemají zprávy. Pokračuje náměstek primátora Juraj Thoma z Hnutí Občané pro Budějovice:

„U ostatních věcí, které pořádá město České Budějovice, například festival Múzy na vodě, u těch předpokládáme, že se konat budou. Město je má rozpočtově pokryto a dramaturgie se nyní připravuje. Měly by proběhnout v letním období, stejně jako promítání v letním kině.“

Dodává Juraj Thoma. Loni nebyly také třeba oblíbené Dudácké slavnosti ve Strakonicích. Ty jsou ale jen jednou za dva roky. Na příští rok už jsou tak opět v plánu.

 

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio