Jihočeský kraj dá téměř čtyři miliony na opravy vesnických obchodů. Chce je v malých obcích udržet

10. červen 2019 07:26

Malé obchody v jihočeských vesnicích se promění. Majitelé mohli letos vůbec poprvé získat dotace na opravy prodejen od Jihočeského kraje. Zájem byl velký, proto krajští zastupitelé navýšili částku z původně plánovaných tří milionů korun na téměř čtyři miliony.

Peníze pomohou například prodejně ve Zbytinách na Prachaticku. Tu provozuje společně s manželem Lenka Hodinová. Každý den do obchodu dojíždí z Prachatic.

Lidé na ní často čekají už před začátkem otevírací doby. „Chodí sem důchodci, lidé, kteří tady dělají v kravíně a na pile, potom chlapi, co pracují na stavbách, nebo silničáři, kteří se zastavují pro svačiny. Je to ale různé, někdy přijdou ten den všichni a potom druhý den tu není nikdo,“ popisuje.

Mezi pravidelné zákazníky patří Kristýna Kanděrová. „Kdybych měla jezdit do Prachatic a někoho honit, aby mě tam dovezl, to jdu radši sem,“ říká.

S vesnickým obchodem je spokojený i další místní obyvatel, František Korch. „Chodím sem každý den. Nepotřebuji nic ze supermaketu, všechno si koupím tady, ke vší spokojenosti,“ dodává.

Prodejna sídlí v domě, který patří obci Zbytiny. Starosta Josef Furiš v ní vidí důležitou službu pro obyvatele. „Obchod na malé vesnici je nedílnou součástí nejen služeb, ale řekl bych, že to trochu souvisí i s kulturou, lidé se tu scházejí, má to své kouzlo. Obchod na malé vesnici není žádný byznys, každopádně obec se snaží tuto činnost podpořit, je tady symbolické nájemné a obec hradí elektřinu,“ komentuje.

Obec obchod také postupně obnovuje. Teď získala od Jihočeského kraje dotaci ve výši 140 tisíc korun na moderní odvětrávání a chlazení.

Nulový nájem nebo příspěvky. Starostové se snaží udržet obchody na malých vesnicích

Ludmila Bednářová převzala obchod ve Zdešově po své matce. Na zbohatnutí to podle ní není, ale uživit se prodejem potravin v obci se 150 obyvateli dokáže

Obce na Jindřichohradecku dotují obchody s potravinami. Chtějí je zachovat i ve vesnicích s několika desítkami obyvatel. Nejčastěji neúčtují jejich provozovatelům nájem, posílají ale i peníze na zaplacení elektřiny nebo naftu.

Podle prodavačky Lenky Hodinové je každá pomoc vidět. „My bysme to sami neutáhli, bylo by to tu škaredý, zastaralý. Snažili bychom se mít tu ten sortiment, to ano, ale vypadá to tu o sto procent líp, než to vypadalo předtím,“ doplňuje.

Jihočeský kraj původně uvolnil na podporu venkovských prodejen tři miliony korun. Pro velký zájem ale zastupitelé částku nakonec ještě zvýšili. „Posílili jsme tento dotační titul zhruba o 868 tisíc korun, proto jsme mohli schválit podporu pro dvacet žadatelů. Budou to používat na svoje opravy, dovybavení. Já si myslím, že je velmi důležité, aby ten obchod i trochu vypadal a toho zákazníka nalákal,“ uvádí náměstek hejtmanky Pavel Hroch.

Peníze dostanou například prodejny ve Vlastiboři na Táborsku, Hříšicích na Jindřichohradecku nebo Žimuticích na Českobudějovicku. Opravy obchodů musí být hotové do konce letošního roku.

Spustit audio

Související