Jiří Kotouč

editor (nar. 1945)

Jiří Kotouč studoval na Pražské konzervatoři a u Růženy Židové, žačky Fernanda Carpiho. Věnoval se zpěvu a hře na staré nástroje. Již za studií založil soubory „Camerata Nova“ a „Collegium flauto dolce“ věnující se interpretaci staré hudby. V mládí se jako externista Českého filharmonického sboru účastnil mnoha operních inscenací v milánské La Scale, benátském La Fenice, v Teatro Rossini v Pesaru i v ženevském Grand Théâtre.

Se svými i dalšími soubory koncertoval po celém světě, v pozdějších letech se věnoval i dirigování barokních oper a duchovní hudby. Mnohá díla uvedl v českých premiérách – např. od Händela (Alcina, Rinaldo, Rodelinda, Samson), Bononciniho (Astarto), Scarlattiho (Stabat Mater), Monteverdiho (Il Ballo delle ingrate, Il Combattimento di Tancredi e Clorinda) nebo Vivaldiho (Orlando furioso).

Od osmdesátých let začal na popud prof. Miroslava Venhody rovněž učit klasickému zpěvu. Pedagogicky působil v Německu, na pražské Týnské škole a od roku 1998 je profesorem Pražské konzevatoře. Jeho absolventi zpívají ve velkých operních domech a koncertních podiích doma i v zahraničí. Studuje a přepisuje pro dnešní interprety nové, nyní téměř zapomenuté partitury starých mistrů, aby hudba kdysi slavná, ale dnes známá spíše jen z dějin hudby, mohla znovu ožít.

Tituly k prodeji:
Barokní operní árie
Barokní operní árie II
Duchovní árie a dueta

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz