Jiří Pazour

hudební skladatel (nar. 1971)

Jiří Pazour, hudební skladatel, klavírista a pedagog, absolvoval v roce 1991 Pražskou konzervatoř, obory skladba a klavír. Poté pokračoval ve studiu skladby na Hudební fakultě Akademie múzických umění. Jeho činnost je možno shrnout do tří oblastí: kompoziční, koncertní a pedagogické.

Jako skladatel se Jiří Pazour věnuje tvorbě orchestrálních, komorních i sólových skladeb. Jeho tvorba v artificiální oblasti je z největší části zastoupena programními skladbami, které však obvykle nemívají konkrétní mimohudební program, často vycházejí z osobních prožitků a autorova pohledu na svět. Jedná se většinou o lyrické obrazy - básně mající vlastní posluchačům často skrytý děj.

Vedle toho vytvořil řadu skladeb odlehčeného charakteru, které jsou většinou určeny pro radost ze spontánního muzicírování pro posluchače i interprety. Věnuje se značnou měrou také tvorbě pro děti. Napsal řadu dětských písní na texty současných českých básníků a textařů. Vedle toho Jiří Pazour též komponuje též hudbu scénickou a užitkovou zasahující do různých žánrů. Spolupracuje s významnými divadelními a rozhlasovými režiséry.

Sólová koncertní činnost Jiřího Pazoura je zaměřena převážně na klavírní improvizaci. Je aktivním členem Mezinárodní společnosti pro improvizovanou hudbu (ISIM) v USA. Kromě České republiky koncertoval také v Německu, Polsku, Slovensku, Francii, Anglii, Nizozemsku, na Maltě, v USA, Kanadě, Jižní Koreji, Japonsku a Západní Austrálii. Koncertní projekty Jiřího Pazoura si získávají svojí dynamikou, spontánností a rozmanitostí velkou popularitu jak doma, tak i v zahraničí. Své hudebně improvizační schopnosti také často využívá v muzikoterapii. Od roku 1995 působí pedagogicky na Pražské konzervatoři. Na této škole vyučuje na klavírním oddělení předmět Hra z listu a klavírní improvizace.

jiripazour.cz

Tituly k prodeji:
Probuzení perel pro housle, lesní roh a klavír
Zatmělo se mně slunečko

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz