Jiří Srnka

hudební skladatel (1907–1982)

Jiří Srnka je jedním z nejvýznamnějších českých skladatelů filmové hudby 20. století.

Od dětství byl soukromým žákem Otakara Ševčíka ve hře na housle. V roce 1922 se stal studentem Pražské konzervatoře, kde jednak dále pokračoval v houslích u Jana Mařáka a Jindřicha Felda, jednak se věnoval i kompozici u Otakara Šína. V letech 1928–1932 studoval mistrovskou školu ve třídě Vítězslava Nováka a Aloise Háby.

Po studiích našel uplatnění jako praktický hudebník, hrál postupně v Orchestru Jaroslava Ježka, orchestru Národního divadla a Symfonickém orchestru Československého rozhlasu.

V letech 1950–1953 vyučoval na filmové fakultě AMU, poté se věnoval výhradně skladatelské činnosti ve svobodném povolání. Ve 40. a 50. letech se stal držitelem několika státních cen za svou tvorbu pro film. V této oblasti je ceněno Srnkovo dokonalé zvládnutí specifické techniky filmové hudební tvorby a cit pro hudební umocnění dramatické působivosti filmové scény.

Zkomponoval stovky partitur k filmům, televizním seriálům a scénickým hudbám k činoherním představením, mimo jiné hudbu k filmům Krakatit (1948), Měsíc nad řekou (1953), Jan Hus (1955), Dařbuján a Pandrhola (1959) nebo k seriálu F. L. Věk (1971).
Vedle tvorby pro film a televizi je autorem také mnoha vokálních a instrumentálních koncertních skladeb.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Měsíc nad řekou, suita z hudby k filmu

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz