Jiří Sternwald

hudební skladatel (1910–2007)

Jiří Sternwald se souběžně věnoval koncertní vážné i populární hudbě, a také tvorbě pro divadlo a film.

V letech 1934–1940 studoval na Pražské konzervatoři housle u Jindřicha Bastaře a Bedřicha Voldana a skladbu u Rudolfa Karla, Otakara Šína a Jaroslava Křičky. Krátce působil v orchestru Divadla Vlasty Buriana a v Orchestru Jaroslava Ježka v Osvobozeném divadle. Živil se také jako interpret hudby k němým filmům. Po studiích spolupracoval s divadlem Emila Františka Buriana, pro které vytvořil mnoho scénických hudeb.

V tomto divadle debutoval hudbou ke hře Každý má dvě úlohy a vytvořil pro něj i pásmo lidové poezie Český rok na vsi podle dětské lidové poezie K. J. Erbena (1942). Pro Burianovo divadlo komponoval až do jeho zavření nacisty. Jeho první filmovou partiturou byla hudba ke krátkometrážnímu Lehovcovu avantgardnímu snímku Rytmus (1941). Na divadle a ve filmu spolupracoval rovněž s Alfredem Radokem (např. k prvnímu českému filmovému muzikálu Divotvorný klobouk 1952), filmovou hudbu psal pro režiséry Zdeňka Brynycha, Martina Friče, Jánoše Kádara nebo Elmara Klose.

Složil mnoho populárních písní a šansonů, u některých je také sám autorem textu. V oboru koncertní tvorby komponoval komorní, orchestrální a vokální hudbu. Jeho memoáry vycházely v 90. letech v časopise Rozhlas a v letech 2002 a 2004 byly publikovány pod názvem "Plná náruč vzpomínek" s podtitulem "Celý život s hudbou, divadlem a filmem".

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Český rok na vsi: Jaro
Český rok na vsi: Léto
Český rok na vsi: Podzim
Český rok na vsi: Zima

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz