Jiří Trtík

hudební skladatel

Jiří Trtík je český skladatel, dirigent a pedagog, který v roce 2021 získal cenu OSA za nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby v zahraničí.

Jiří studoval skladbu a dirigování na Pražské konzervatoři a v roce 2016 získal stipendium na studium bakalářského a následně magisterského programu kompozice na americkém Cleveland Institute of Music. Jeho skladby byly premiérovány v Čechách, na Slovensku,
v Německu, Lotyšsku, Japonsku, Švýcarsku a Spojených státech amerických. Zkomponoval také řadu skladeb pro světové interprety a soubory, např. pro členy Lindemannova programu Metropolitní opery v New Yorku, pro Columbus Symphony Orchestra, Cleveland Chamber Orchestra, Kühnuv smíšený sbor, či pro sólisty The Cleveland Orchestra.

V roce 2020 složil hudbu pro film Vlci na hranicích (Martin Páv), který měl premiéru na festivalu dokumentárních filmů Vision du Reel ve Švýcarsku. Dalšími filmy, pro které zkomponoval hudbu, jsou Hunch (Nina Mikesková), Zelená Vdova (Luboš Kučera), Jdi dál (Martin Páv). Účastnil se několika mezinárodních mistrovských kurzů ve Finsku a Lotyšsku (Vocal Espoo 2014). Jako dirigent dirigoval Mozartovo Requiem, Otvírání studánek B. Martinů a premiéry sborových skladeb několika mladých českých skladatelů.

Obsadil druhé místo (první místo nebylo uděleno) a získal mimořádné ocenění za nejlepší českou skladbu v mezinárodní skladatelské soutěži Generace 2019 v rámci Janáčkova mezinárodního hudebního festivalu v Ostravě. Byl také oceněn první cenou v 5. ročníku skladatelské soutěže clevelandského Sdružení skladatelů v roce 2018 a ve stejném roce zvítězil v soutěži letní školy Warren County (WCSMS) pro mladé skladatele. V roce 2018 byl též poctěn Cenou Donalda Erba.

Jiří studoval filosofii na Univerzitě Karlově a pravidelně organizuje benefiční koncerty.
Bydlí v pražských Holešovicích a od roku 2020 vyučuje na Mezinárodní konzervatoři v Praze.

Tituly k prodeji:
Ozvěny Yellowstonu pro dva fagoty

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz