Jistebnický kancionál pro 3. tisíciletí

22. říjen 2002

Výstavu Jistebnický kancionál pro 3. tisíciletí pořádá ve dnech 21.10. až 29.11. 2002 Církev československá husitská ve spolupráci s obcí Jistebnice v pamětní síni malíře Richarda Laudy tamního obecního úřadu.

Pořadatelé výstavy chtějí takto připomenout 130. výročí objevení kancionálu Leopoldem Katzem právě v Jistebnici. Ač se jedná o jednu z našich nejvýznamnějších středověkých rukopisných památek, nemá širší veřejnost příliš možností se s Jistebnickým kancionálem blíže seznámit. Díky Národnímu muzeu a firmě AiP, která kancionál digitalizovala a poskytla rovněž tisky na výstavu, si jej budou moci návštěvníci výstavy poprvé od jeho objevení prohlédnout, a to prostřednictvím CD ROMu, na němž jsou jeho stránky zachyceny.

Jistebnické náměstí

Kancionál se nedochoval celý, ale přesto je neocenitelnou pokladnicí naší kultury. Jako celek je totiž jedinečným dokumentem snahy vytvořit ucelenou liturgii v českém jazyce nejen pro studijní účely, tak jak se dělo i jinde v Evropě, ale zároveň pro běžný život. Obsahuje překlady latinských mešních zpěvů, ale jeho tvůrci sáhli i k tvorbě vlastní. Rovněž další duchovní zpěvy, které se vztahují k jednotlivým svátkům, či běžným nedělím jsou v kancionálu obsaženy. Své místo zde mají i zpěvy tzv. válečné, jako např. asi nejznámější z nich "Kdož sú Boží bojovníci". Té je na výstavě věnován speciální panel, na němž se návštěvníci prostřednictvím textu historika Církve československé husitské Dr. Milana Sakaře seznámí i s historickým pozadím této písně. Ostatní texty muzikoložky Dr. Hany Vlhové-Wörner, které budou návštěvníky výstavy provázet, je blíže seznámí s obsahem i významem kancionálu. Stejně tak i její popisky k vystavovaným stranám kancionálu se jistě stanou vítaným pomocníkem.

Poděkování za realizaci výstavy patří Ministerstvu kultury ČR, které výstavu finančně podpořilo. Její pořadatelé jsou za tuto možnost vděčni nejen proto, že se tak podařilo představit široké veřejnosti jednu z nejcennějších středověkých památek, ale pro obec Jistebnici je významnou událostí i fakt, že právě zde byl před 130 lety kancionál nalezen. Pro Církev československou husitskou znamená výstava vědomí jejích kořenů, z nichž se v roce 1920 zrodila a stejně jako staří husité otevřela brány nejen liturgického života uvedením bohoslužeb v českém jazyce, jak o tom svědčí právě Jistebnický kancionál. Její vlastní kancionál (zpěvník), v němž je vedle písní z různých dob a tradic obsaženo také několik písní z Jistebnického kancionálu, dokazuje, že odkaz našich předků je i dnes stále živý.

Kurátorkou výstavy je Mgr. Hana Tonzarová.

Spustit audio