Jižní Korea a USA

13. červen 2008

V Jižní Koreji gradovaly tento týden protesty, které začaly před půldruhým měsícem. Tehdy dost skromně. Ale k původním desítkám nespokojenců se postupně přidávaly další a další. V úterý už bylo demonstrantů na dvě stě tisíc a jejich skladba byla pozoruhodně pestrá: vedle levicových studentů a odborářských aktivistů také otcové a matky s dětmi, úředníci z veřejného sektoru, ba dokonce katolické mnišky.

0:00
/
0:00

Proti této mase se postavilo dvacet tisíc policistů a cestu k prezidentskému paláci tarasily improvizované bariéry z přepravních kontejnerů. Policie se totiž obávala, že se budou opakovat střety z předchozích demonstrací. Důsledek: Soul se začal podobat městu na pokraji občanské války.

Vážnost situace podtrhla i nabídka kolektivní rezignace vlády.

A důvod? Zdánlivě směšný. Hovězí maso. Ale, a to je nesmírně důležité, americké hovězí. Jihokorejci se obávají jeho dovozu.

Importu amerického hovězího dal v dubnu zelenou prezident I Mjong-bak - a toto rozhodnutí mělo lví podíl na strmém pádu prezidentových preferencí. Koncem minulého roku vyhrál I drtivě prezidentské volby. Jihokorejci doufali, že I zlepší ekonomickou situaci země, v níž výrazně narostly životní náklady. Nakonec mu však nedopřáli ani sto dnů hájení. Jeho původně vysoká, sedmdesátiprocentní popularita klesla pod dvacet procent. Mnozí Jihokorejci v něm nyní vidí reprezentanta velkého kapitálu, který pro chudší občany neudělá nic kloudného, a loutku, kterou cloumají americké zájmy. Při jedné z předchozích demonstrací udělali z prezidenta na jednom transparentu dokonce příslušníka gestapa. Vznášel se nad hlavami davu společně s hlavním důvodem svého ponížení - americkou krávou, která zdobila jiný transparent.

Čímž jsme zpět u amerického hovězího - a otázky, proč Jihokorejcům vadí jeho dovoz.

Řekněme rovnou, že i když mají jihokorejské obavy z hovězího Made in USA slabý reálný základ, převládá v nich iracionalita.

Kdysi byla Jižní Korea třetím největším odběratelem amerického hovězího. Ale před pěti lety, poté, co se ve Spojených státech vyskytly tři případy tzv. nemoci šílených krav, Soul dovoz amerického hovězího zakázal. Američané od té doby zpřísnili výrobní normy a veterinární kontroly, ale na převážnou část jihokorejské veřejnosti to nijak nezapůsobilo. Tihle lidé jsou skálopevně přesvědčeni, že Američané se na úkor Jižní Koreje chtějí zbavit té části hovězího, kterou prý sami nekonzumují, masa z kusů starších 30 měsíců, jež jsou údajně náchylnější k nákaze zmíněnou chorobou.

Obě obavy by se daly snadno vyvrátit - kdyby byla na jihokorejské straně vůle naslouchat. -- Američané mohou doložit, že před pěti lety se hovězí z kusů starších 30 měsíců na exportu do Jižní Koreje podílelo pouhými dvěma procenty. Mohou také doložit, že tohle maso sami konzumují - hlavně ve formě hamburgerů. Pětina hovězího, které se v Americe sní, pochází právě z kusů starších třiceti měsíců.

Ale Jihokorejci, nebo alespoň jejich většina by tyto údaje odmítla jako zfalšované.

Hluší by zůstali také k argumentu, že americké hovězí je nyní bezpečnější než to jihokorejské - poněvadž jihokorejští zemědělci a potravináři jsou dnes při produkci hovězího mnohem laxnější než kolegové za Pacifikem.

Prostě - americké hovězí je v Jižní Koreji populárním strašákem. Míru a iracionalitu odporu k tomuto artiklu dobře vystihují následující věty jednoho z demonstrantů, třináctiletého jihokorejského školáka: "Mám strach z amerického hovězího. Mohu tvrdě studovat. Mohu dostat dobré místo - jenž pak si můžu dát hovězí - a umřít."

Rozvinutá jihokorejská fóbie z cizího hovězího napovídá, že tady nejde jen o potraviny. Opravdu: mnohem spíše jde o nechuť ke Spojeným státům jako takovým. Zdánlivě je to paradoxní: nebýt Spojených států, žili by Jihokorejci v jednotné Koreji, kterou by ovládali komunisté. V takovém státě by bylo hovězího pomálu a demonstrace, jaké se v minulých týdnech pořádaly v Soulu, by byly nemyslitelné. Za to, že žijí v demokracii a v relativně velmi bohatém státě, vděčí Jihokorejci najmě Spojeným státům. Oni však vidí spíš něco jiného: pokračující přítomnost cizí armády na svém území i více než půl století od posledního konfliktu a podporu, kterou Američané v minulosti poskytovali jihokorejským diktátorským, hrubým, polovojenským režimům. Amerika nemá v Jižní Koreji dobré jméno. Proč by ho tedy mělo mít americké hovězí?

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio