Job Start veletrh. Firmy nabízely na hradecké univerzitě studentům zaměstnání nebo odborné stáže

17. duben 2024 07:20

Univerzita v Hradci Králové uspořádala další veletrh pracovních příležitostí. Budoucí zaměstnání nebo poznávací stáže a exkurze si na něm mohli  domlouvat nejen studenti univerzity, ale také žáci středních a dokonce i některých základních škol.

Čtěte také

„Chceme propojit studující univerzity se zaměstnavateli z různých oborů z celé České republiky. Chceme, aby si tady vyzkoušeli první pracovní pohovor v příjemné a pohodové atmosféře. Chceme, aby poznali, jací lidé v těch firmách pracují,“ vysvětluje organizátorka jarního Job Start veletrhu Michaela Škeříková.

Při výběru firem, které se v budově společné výuky královéhradecké univerzity prezentují, dbali pořadatelé na to, aby splnili očekávání studentů všech čtyř fakult. „Máme tady IT firmy, máme tady firmy, které mají vzdělávací charakter, máme tady školy, máme tady třeba Ministerstvo životního prostředí nebo Český rozhlas. Věříme, že každý si tu najde firmu, která by ho mohla zajímat.

Mezi těmi, které zaujal stánek Českého rozhlasu, byla i Johana Janoušková.

Čtěte také

Studuje první ročník pedagogické fakulty a rozhodla se vyzkoušet, co práce za mikrofonem obnáší. „Mluvte hlasitě, asi tak 10 až 15 centimetrů od mikrofonu. Sedněte si možná trošku blíž a můžete začít číst.
„Premiéra Petra Fialu dnes ve Spojených státech čeká návštěva amerického kongresu.

Johana má teď za úkol přečíst několik zpráv, které mohli lidé slyšet v ranním vysílání. „Jak se vám to četlo?
„No, dobře, čekala jsem, že se budu víc přeříkávat.

O pár minut později už svůj výkon poslouchá z reproduktorů. „Překvapivě to bylo úplně super, asi lepší než jsem čekala. Bylo zajímavé slyšet svůj hlas a pak i zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jsem si to mohla vyzkoušet.

Čtěte také

Mezi třemi desítkami vystavovatelů mohou studenti kromě Českého rozhlasu potkat i firmy, které veletrh navštěvují opakovaně. Ani letos nechybí královéhradecké Centrum duševního zdraví.

„Tím, že Univerzita Hradec Králové poskytuje výuku v sociálních oborech, tak věříme, že studenti, kteří budou teď končit, mohou být velmi přínosnými posilami naší organizace,“ říká koordinátorka služeb Péče o duševní zdraví Zuzana Kučerová. „My v tuto chvíli hledáme poměrně velké spektrum zaměstnanců, protože naše služby jsou poměrně komplexní.“

Job Start veletrh pořádá Univerzita v Hradci Králové dvakrát ročně a tradičně se jej účastní stovky studujících. Další příležitost získat užitečné kontakty a představit se zaměstnavatelům bez nutnosti absolvovat první formální pohovor budou mít studenti opět až na podzim.

Spustit audio

Související