Jolanta Trojak: Svatava. V Praze plné tajných spolků, okultistů a jogínů se objeví dívka-médium

28. listopad 2023

Novopacká spiritistka obdařená mimořádnou medijní schopností způsobí poprask v Praze plné tajných spolků, esoteriků, okultistů a jogínů. Premiéru četby z románu o hledání sebe sama na pozadí uměleckého a filozofického kvasu počátku moderního věku poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Tereza Hofová
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 14. 11. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Trojice pražských okultistů objeví jógu a doufá, že jim exotický tělocvik pomůže spojit se s nadskutečnem. Obyčejná dívka z Nové Paky o žádné probuzení nadpřirozených schopností nestojí. A přesto nebo právě proto se jí děje.

Čtěte také

V Praze se stává hvězdou vaudevillu a získává mezinárodní renomé. Cesta na vrchol ji ale připraví o to nejdůležitější. Jak uchopit vlastní život do svých rukou? Cesta nevede únikem mimo tento svět. Východisko představuje až setkání s uprchlým indickým mesiášem, který před Svatavou otevírá nový duchovní prostor. Zjišťuje, že největším zázrakem je odvaha být sám sebou.

S lehkostí, humorem a hlubokou erudicí popisuje kunsthistorička Jolanta Trojak v debutovém románu všechny ty nevšední hledače absolutna a vytahuje z historie známé i pozapomenuté osobnosti z uměleckého prostředí Evropy počátku 20. století.

Autorská hudba z dílny Never Sol (Sáry Vondráškové) povznáší zážitek z poslechu až do transcendentních výšek.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.