Jonathan Strange & pan Norrell

18. září 2008

Romanticky pochmurná Anglie počátku 19. století je v knize Jonathan Strange & pan Norrell zobrazena poněkud jinak, než říká dějepis vyučovaný v našich školách. Ve světě hlavní postavy, pana Norrella, totiž existuje magie. A není to magie ledajaká, nýbrž magie skoro až pohádková, schopná povolávat do služeb elfy, umožňující přechod do jiných světů a v neposlední řadě i vracet mrtvé k životu.

Naneštěstí doba praktických mágů už skoro pominula a dnešní mágové říkají, že jsou příliš ctihodní, než aby se pokoušeli o něco tak přízemního jako provádění kouzla. Po pravdě řečeno, spíše netuší, jak by to vlastně udělali. Na druhou stranu dokáží o magii odborně a sáhodlouze diskutovat, nejlépe poblíž útulného tepla krbu, se sklenkou kvalitní sherry v ruce. K provádění kouzel se hlásí pouze pouliční blázni a šarlatáni.

Když se jeden kouzelník ze společenstva londýnských mágů obrátí na venkovského šlechtice pana Norrella s otázkou, proč vlastně magie zmizela z anglické země, a upadla v zapomnění, netuší, co tím rozpoutá. Pan Norrell je totiž skutečný praktický mág samouk, a hodlá magii povznést zpátky na výsluní a dát ji do služeb vlasti, která si to samozřejmě zaslouží. V tomto úsilí se spojí s mladým a nadaným Jonathanem Strangem, ale jejich skutečné spolupráci brání tajnůstkaření a řevnivost staršího mága.

Jonathan Strange & pan Norrel (černý přebal)

Kniha velmi dobře těží z atmosféry viktoriánské Anglie a s lehkostí nás uvádí do světa nefalšovaných lordů, distingovaných pánských klubů, i rozverně klevetivých dámských budoárů. Humor a nadsázka, decentní jako samotná tehdejší doba, nás provází od začátku až do konce knihy, a je jen velmi obtížné se ho nabažit. Děj se před námi odehrává s pomalou důstojností Verneových románů, ale to mu nijak neubírá na zajímavosti a knize na čtivosti.

Jde o prvotinu, která vznikala 10 let, a taková péče se rozhodně vyplatila. Kniha už byla přeložena do více než 20 světových jazyků a snadno si našla obdivovatele po celém světě. O její propagaci se jistě zasloužil i přední fantasy autor Neil Gaiman, který knihu prohlásil za "bezesporu nejlepší anglický fantastický román za posledních sedmdesát let."

Doporučení je jasné - koupit, přečíst, vychutnat jako sklenku kvalitního sherry.

Susanna Clarková: Jonathan Strange & pan Norrell, překlad Viktor Janiš, nakladatelství Alman, Brno, 2007

Spustit audio