Josef Seger

hudební skladatel (1716–1782)

Joseph Ferdinand Norbert Seger (další verze Seeger, Czegrt, Seegert, Séger, Segr, Zegert), patřil bezpochyby k nejvýznamnějším varhaníkům, skladatelům a pedagogům českého vrcholného baroka.

Zápis v matrice v Řepíně u Mělníka dokládá, že byl pokřtěn 21. března 1716. Elementární hudební vzdělání mohl Seger nabýt v místní triviální škole či v kostele, kde byl od roku 1711 administrátorem farnosti jezuita Jiří Karas. Ten mohl Segerovi napomoci ke studiím na pražském jezuitském gymnáziu, která zmiňuje Dlabač ve svém lexikonu, jenž dále uvádí Segerovo vystoupení coby altisty při provedení opery v jezuitské koleji pražského Klementina roku 1729. Podle stejného zdroje Seger studoval u Bohuslava Matěje Černohorského (1684–1742) v minoritském klášteře u sv. Jakuba v Praze, kde vystupoval jako choralista. Současně navštěvoval přednášky z filozofie na pražské univerzitě, kde dosáhl hodnosti magistra.

Kromě hry na varhany ovládal Josef Seger též hru na housle a v pražském kostele sv. Martina ve zdi působil nejprve jako houslista a později jako druhý varhaník. V hlavním chrámu Matky Boží před Týnem na Starém Městě pražském zastával v letech 1735–1741 nejprve funkci prvního houslisty. Roku 1741 byl jmenován varhaníkem a setrval zde po 41 let až do své smrti. Od roku 1745 zastával současně varhanické místo v kostele sv. Františka Serafínského řádu „Křížovníků s červenou hvězdou“ u Karlova mostu. Cennou písemnou zprávu podal anglický historik a varhaník Charles Burney, který roku 1772 projížděl Prahou při své cestě z Vídně do Drážďan. Na doporučení vídeňského dvorního kapelníka Floriana Leopolda Gassmanna, který Segera označil za „nejlepšího varhaníka ve městě“, jej vyhledal a vysoce ohodnotil jako velmi vzdělaného člověka, ovládajícího několik cizích jazyků, se širokým povědomím a přehledem o evropské hudbě.

Těžiště Segerovy tvorby tkví v chrámové hudbě a zejména varhanních skladbách. Patřil též k vyhledávaným pedagogům, mezi jeho četnými žáky nalezneme jména později významných českých skladatelů a varhaníků, jako např. Josef Mysliveček, Karel Blažej Kopřiva, Jan Evangelista Koželuh, Vincenc Mašek, Václav Pichl, Václav Praupner a Jan Křtitel Kuchař.

Tituly k prodeji:
Varhanní skladby, Fugy
Varhanní skladby, Preludia, Preambula, Fantasie

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz