Joshua Bell živě z Rudolfina na ČRo 3 - Vltava

11. duben 2011

V úterý 12. dubna večer zprostředkuje Český rozhlas 3 – Vltava v přímém přenosu pražský recitál světoznámého amerického houslisty Joshui Bella, který je v této sezoně rezidenčním sólistou České filharmonie. V Rudolfinu za doprovodu pianisty Sama Haywooda přednese Brahmsovy, Schubertovy a Griegovy komorní skladby.

Joshua Bell hraje na vzácné stradivárky z roku 1713 nesoucí název Gibson ex Huberman. Pochází ze státu Indiana, kde také vystudoval a kde nyní rovněž vyučuje. Na housle hraje od pěti let, byl zázračným dítětem – ve čtrnácti letech už hrál sólově s Filadelfským orchestrem a v osmnácti debutoval v newyorské síni Carnegie Hall. Proslul v klasické hudbě i nadžánrovými projekty.

V roce 2007 podstoupil Bell experiment, při němž hrál jako anonymní pouliční muzikant ve vestibulu washingtonského metra. Skrytá kamera odhalila nevšímavost lidí - za hodinu se z tisícovky kolemjdoucích na chvíli zaposlouchalo do Bellovy mistrovské hry jen pár lidí a poznala ho jen jediná žena. Video z tohoto pokusu je ke shlédnutí na našich webových stránkách.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace