Jsem jako degustátor, u sladkého už mi stačí jen jedno sousto, směje se Tereza Bebarová

Popularitu jí kdysi přinesla role Ukrajinky Světlany Nyklové v nekonečném seriálu Ulice. Skvělá je v dabingu. V posledních letech vstoupilo do jejího života pečení – v televizi, na Youtube a sociálních sítích, ale také v knihách. Je ženou činu a má ráda výzvy. Ještě nedávno byla šéfredaktorkou časpisu pro chalupáře. Hostem je herečka, moderátorka a dabérka Tereza Bebarová, držitelka Ceny Thálie a několika Cen Františka Filipovského.

Tereza Bebarová se narodila v Bohumíně, dětství trávila střídavě na severní a jižní Moravě. Protože prý bývala introvert, přihlásili ji rodiče na balet, zpěv, dramaťák a zobcovou flétnu. Herectví vystudovala na ostravské konzervatoři. Ve stálém angažmá je v Divadle na Vinohradech a napřesrok to bude deset let. Se svým manželem scénáristou Ivanem Kotmelem vytváří vlastní pořad Čas pro tebe na kanálu Youtube, kde učí diváky péct.

V České televizi běžela do 16. března 3. řada soutěže Peče celá země a chystá se i kuřecí speciál. Kdyby přišla nebo už přišla nabídka na 4. řadu, šla byste do toho?

Já bych vůbec neváhala. To je srdcovka. Mluvím samozřejmě za sebe, ale my všichni, kteří na tomto projektu děláme, ho děláme s láskou. Myslím, že to pečení spojuje a přitahuje moc fajn a kreativní, zajímavé, odvážné a hrozně šikovné lidi. My se tam vždy sejdeme v takovém krásném ročním období, je to květen červen na zámku Bon Repos, což je zámeček s nádherným parkem, který založil hrbě Špork. To je tak magické místo, jsou to vlastně lázně a očista.

Tereza Bebarová

Říkala jste někde, že máte ráda staré klasické filmy a že, když dostanete nabídku namluvit Barbru Streisand, Ginu Lollobrigidu, Sophii Lauren, je to pro vás vždycky obrovská radost. Je u některé z těch dam komplikované udělat dabing dobře?

Ono je to dvousečné. Dá se říct, že dobrý herec se dabuje dobře, ale vlastně i trochu špatně, protože tam máte tu zodpovědnost, že vidíte, že je dobrý i hlasově i výrazově, vstupujete na tenký led, vy mu dodáváte nový hlas. Já se vždycky snažím metamorfovat a nějak se přiblížit co nejvíce tomu originálu.

V tomto případě byla těžká Barba Streisand, která je velmi živelná, je hodně rychlá a zamlada hrávala dost temperamentní role. Mluví opravdu rychle a angličtina je ještě rychlý jazyk, takže vlézt se do toho v češtině, která je delší, co se týče slabik, je někdy ekvilibristika.

Jsem zvědavá, co nám přinese budoucnost, protože přichází umělá inteligence. Možná už jste někde zahlédla aplikace, kdy člověk klape se rty v tom jazyce a ta aplikace za vás mluví třeba japonsky, španělsky, takže ten herec pak bude nadabován svým vlastním hlasem, ale v češtině.

Je to dobře?

Je to vývoj. Je to v pořádku, protože bylo století páry a taky se lidi zlobili, že přišla změna. Je dobré s tím počítat, takže se snažím s tím počítat. Nechci být na dabingu závislá, protože se nabízí dělat jenom to, ale to už jsem si taky zkusila, cítila jsem, že už se opakuji. Když můžu, tak si ráda práci vyberu.

Peče celá země je srdcovka.

Jak se vám daří dodržovat zdravý životní styl v tak sladkém prostředí, ve kterém jste?

Já díky tomu, že jsem u toho pečení permanentně a pořád něco ochutnávám, tak ztrácím zájem. Když dneska točíme Peče celá země, tak dnes už si dám jenom jedno sousto, stačí mi to, stal se ze mě degustátor. Je to výborná věc. Doporučuji takto žít, degustovat, zjistíte, že se vám tříbí chutě, když toho nesníte tolik. Dávám si od všeho, neodpírám si, a to považuji za zdravý životní styl.

A co je pro vás opravdová laskomina?

Opravdová laskomina je pro mě to, co si uděláme doma. Já jsem zjistila, že si někdy děláme doma tak dobrá jídla, že si myslím, že i v tom nejluxusnějším hotelu na světě bych se tak dobře nenajedla. Jste ve vlastním porcelánu, sedíte v klidu v  komfortní zóně domova, je to o tom, co vás a kdo vás obklopuje.

Josef Maršálek a Tereza Bebarová

Poslední otázka od umělé inteligence: Kdybyste se měla ohlédnout a vybrat jeden moment, který pro vás osobně byl zlomový, který by to byl?

Určitě to byla role Fanny Briceové v muzikálu Funny Girl, protože to byla taková ta role všech rolí, byla velmi náročná a já jsem málem zkolabovala, protože jsem to s tím zdravým životním stylem zrovna trochu přeháněla, možná jsem zažila nějaký druh duchovní zážitku, nevím. Prostě se mi stalo, že jsem v generálkovém týdnu přestala mít sílu, všechno bylo jako ve snu. Celou premiéru i následující reprízy prožila ve snu. Dodnes ten stav toho snu si už i umím navodit. Je to velmi zvláštní. Děkuji za tuhle roli, protože jsem za ni dostala Thálii a mně se vlastně uzavřela jedna kapitola mladé dívky z Bohumína, která šla do té Prahy a potřebovala tam uspět. Ta Thálie pro mě bylo to razítko, ta pečeť, že to umím hezky. Od té chvíli to už ani nepotřebuji dělat, že bych musela, ale dělám to pro radost.

Proč se odstěhovala z Ostravska do Prahy? Jaký bude speciální díl Peče celá země? Je rozdíl namlouváním kreslené postavičky a dabováním?

Spustit audio

Související