Jsou investice do vzdělání rentabilní?

2. únor 2011

Vzdělání, vzdělávání a vědění se bude věnovat Český rozhlas 6 ve svém letošním seriálu pořadu Člověk a trh. Pravidelně vždy poslední čtvrtek v měsíci od 21.10 hod si budete moci poslechnout názory odborníků na problematiku českého vzdělávacího systému, a to především z pohledu ekonomie.

Průchod vzdělávacím systémem začíná být více než kdy jindy otázkou peněz. Peněz, které je do vzdělávání ochoten investovat stát či soukromá firma. Peněz, které za studium vyžaduje škola, a peněz, které je za své vzdělání ochoten utratit studující. Běžně se hovoří o nabídce na trhu se vzděláváním, investicích do vzdělání, nebo kapitálu, který představuje vědění. A právě tomuto trhu se zvláštními pravidly, a ne vždy lehce uchopitelnými komoditami se bude seriál pravidelně věnovat.

„Pokusíme se najít odpovědi či alespoň vyvolat diskusi o otázkách, které stále zůstávají otevřené: například jak flexibilně má vzdělávací systém reagovat na rychle se měnící společnost? Má být vzdělávání a trh práce propojen těsně nebo volně? Je cílem vzdělat co nejvíce lidí nebo jen několik velmi nadaných na špičkové úrovni?“ upřesňuje redaktorka pořadu Daniela Vrbová.

Logo

Do prvního pilotního dílu, který ČRo 6 odvysílal 28. ledna, si Daniela Vrbová pozvala ekonoma a člena poradního a konzultačního orgánu vlády ČR (NERV) Daniela Münicha. Podle něho je zásadní, a to i z hlediska pozdějších nákladů, zabývat se kvalitou základních škol a předškolní výchovy, kde se u dětí tvoří dispozice pro další vzdělávání.

Další díly seriálu seznámí posluchače s jednotlivými stupni českého vzdělávacího systému. Otevřou problematiku účinnosti podpory vědy a výzkumu, školného, výuky cizích jazyků či propojení vzdělávacích institucí s trhem práce. „Věnovat se budeme i rozdílům ve vzdělávání chlapců a dívek, mužů a žen a rozdílům mezi soukromými a veřejnými školami,“ doplňuje Daniela Vrbová.

Seriál o vzdělání, vzdělávání a vědění si můžete poslechnout na vlnách Českého rozhlasu 6 vždy poslední čtvrtek v měsíci od 21.10 hod nebo prostřednictvím iRadia – audioarchivu stanice. Bližší informace najdete na sestka.rozhlas.cz.

Člověk a trh je třicetiminutový pořad o ekonomice, tržních principech, pracovním trhu a některých teoretických pojmech z ekonomie. Ekonomové, odborníci z praxe, ale například i sociologové se srozumitelně snaží vysvětlit fenomény a principy fungování trhu v dané oblasti.

Spustit audio