Jsou Velikonoce vaječnými hody? Připravte si květák s vejci a zdravou vajíčkovou pomazánku
Pro inspiraci jsme pro vás vybrali pár lahůdek, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba i proto, že se vám po Velikonočním pondělí sejde více vajec, než obvykle doma míváte.
Připravili jsme recept na květák s vejci a pomazánku z tresčích jater.
Květák po polském způsobu
- 1 větší květák
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 1 citrón
- petrželku a sůl
Květák uvařte v mírně osolené vodě doměkka a nechte okapat. Rozdělte ho na nahřáté talíře, posypte strouhankou osmahnutou na másle a na drobno nakrájenými vejci natvrdo, posypte petrželkou a pak polijte zbytkem rozehřátého másla.
Citrón na dochucení přiložte zvlášť. Takto upravený květák můžete podávat jako teplý předkrm nebo jako hlavní jídlo s vařenými bramborami a hlávkovým salátem.
Pomazánka z tresčích jater
- 100 g jemného tvarohu
- 150 g tresčích jater
- 2 vejce natvrdo
- lžička hořčice, cibulka, sůl
Víte, že tresčí játra jsou důležitým zdrojem vitamínu D? Připravte si pomazánku, která má vysoký obsah bílkovin a můžete si ji dopřát i při jarní dietě. Tvaroh utřete s tresčími játry. Přidejte nastrouhaná vejce, hořčici, nadrobno nasekanou cibulku, osolte.