Jsou Velikonoce vaječnými hody? Připravte si květák s vejci a zdravou vajíčkovou pomazánku

Pro inspiraci jsme pro vás vybrali pár lahůdek, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba i proto, že se vám po Velikonočním pondělí sejde více vajec, než obvykle doma míváte.

Připravili jsme recept na květák s vejci a pomazánku z tresčích jater. 

Květák po polském způsobu

Ingredience
  • 1 větší květák
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku
  • 1 citrón
  • petrželku a sůl

Květák uvařte v mírně osolené vodě doměkka a nechte okapat. Rozdělte ho na nahřáté talíře, posypte strouhankou osmahnutou na másle a na drobno nakrájenými vejci natvrdo, posypte petrželkou a pak polijte zbytkem rozehřátého másla.

Citrón na dochucení přiložte zvlášť. Takto upravený květák můžete podávat jako teplý předkrm nebo jako hlavní jídlo s vařenými bramborami a hlávkovým salátem.

Pomazánka z tresčích jater

Ingredience
  • 100 g jemného tvarohu
  • 150 g tresčích jater
  • 2 vejce natvrdo
  • lžička hořčice, cibulka, sůl

Víte, že tresčí játra jsou důležitým zdrojem vitamínu D? Připravte si pomazánku, která má vysoký obsah bílkovin a můžete si ji dopřát i při jarní dietě. Tvaroh utřete s tresčími játry. Přidejte nastrouhaná vejce, hořčici, nadrobno nasekanou cibulku, osolte.

autor: name