Juraj Bartoš: 25 let s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma

26. duben 2021

Orchestr, který si již 80 let uchovává mistrovství a sílu značky napříč několika generacemi. A to i díky spolupráci s nejlepšími muzikanty a interprety.

Juraj Bartoš patří mezi nejvýznamnější slovenské jazzmany, je vynikajícím trumpetistou a skladatelem mezinárodního formátu. Již během studia konzervatoře a Vysoké školy múzických umění v Bratislavě působil v několika big bandech.

„V orchestru Gustava Broma jsem začal působit počátkem devadesátých let, ještě pod vedením pana Broma. Vždy jsem se těšil na koncerty i nahrávání, protože v tomto orchestru působila a dodnes působí špička československého jazzu,“ vzpomíná na začátky Juraj Bartoš.

Členem Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma je již 25 let. Od roku 2017 je i nositelem Ceny Gustava Broma na celoživotní přínos v oblasti jazzové hudby. Jednou z jeho oblíbených skladeb z repertoáru kapely je skladba Smile:

„Smile je kompozice mého miláčka, geniálního Charlieho Chaplina z filmu Moderní doba. V tomto případě ji zaranžoval můj přítel a kolega Pete McGuinness, trombonista a vynikající jazzový zpěvák. A právě toto aranžmá bylo nominované na Grammy za nejlepší aranžmá pro big band a sólový zpěv. Part sólového zpěvu jsem si dovolil v tomto případě zahrát na křídlovku a chtěl bych zmínit i krásné altsaxofónové sólo Rostislava Fraše, jehož si tímto připomeneme jako vynikajícího hudebníka a přítele, který odešel příliš brzy.“

Spustit audio