K dispozici máme okamžitě 420 milionů. S papírováním pomůžou úředníci na místě, vzkazuje ministryně Dostálová jihu Moravy

29. červen 2021

Škody v obcích zasažených tornádem odhaduje hejtmanství Jihomoravského kraje na více než 15 miliard korun. Na kontech neziskových organizací se zatím sešlo 700 milionů a svou pomoc představila už i vláda. Pro obyvatele i obce chystá daňové úlevy, dotace nebo bezúročné úvěry. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) může k potřebným okamžitě směřovat až 420 milionů. A s žádostí o další finance se Česko obrátí na unijní Fond solidarity, říká.

„Teď budu dělat se starosty obcí selekci toho, co je potřeba udělat okamžitě – já mám ty peníze hned, kdežto v Evropské unii se bude vše vyřizovat v řádu týdnů,“ shrnuje ministryně, která předpokládá, že rychlé financování půjde hlavně na zničenou dopravní infrastrukturu, školy a školky.

Čtěte také

To potvrzuje starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut. „Stavby si dočasně zabezpečíme, ale zrovna v našem případě to vzalo veškeré naše veřejné budovy – u některých zvažujeme, jestli je má vůbec smysl opravovat, nebo situaci využijeme k radikálnějším změnám.“

Žádat o peníze je možné hned, zdůrazňuje ministryně. Vše, co musí postižené obce na Břeclavsku a Hodonínsku doložit, je fotodokumentace, odhad škody a investiční záměr.

„Žádné další dokumenty nepotřebujeme,“ slibuje Dostálová a dodává, že s papírováním pomohou nejen starostům, ale i jednotlivým občanům mobilní týmy úředníků přímo na místě.

Hosty byli:
Jakub Troníček, redaktor, Český rozhlas Plus
Veronika Žeravová, redaktorka, Český rozhlas Plus
Klára Dostálová, za ANO, ministryně pro místní rozvoj
Marek Košut, starostou Moravské Nové Vsi
Vendula Dvořáková, ředitelka OHK Břeclav

Výhodou by pro žadatele o finanční pomoc mělo být také to, že z uvolněných peněz je možné proplácet i nezaplacené faktury. Potřebné práce tedy mohou začít prakticky okamžitě.

Zatím se zdá, že nejzásadnějším problémem bude nedostatek stavebního materiálu. S ním jsou ale ochotné pomoci okolní státy. „Až budeme vědět, co konkrétně chybí, budeme využívat i zahraniční nabídky,“ uzavírá ministryně.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Martina Matějky.

Spustit audio

Související