K setkání Merkelové s Medveděvem

17. srpen 2009

Německé sdělovací prostředky věnují velkou pozornost pátečnímu setkání kancléřky Angely Merkelové s prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Soči. Zdůrazňují, že na tomto setkání nešlo jen o německo-ruské vztahy. Byl to současně i předvolební nástup německé spolkové kancléřky před blížícími se zářijovými parlamentními volbami. Přitom se ukázalo, jak se mění časy, protože když před rokem se Merkelová setkala s Medveděvem na stejném místě, bylo jejich jednání mrazivé.

Negativně se tenkráte odrazil ve vzájemných vztazích rusko-gruzínský ozbrojený konflikt., který velmi zatížil jejich konto. Ačkoliv stále ještě trvají diference kolem gruzínské otázky a ruským chováním na Kavkaze, vztahy nyní jsou ovlivněny především globální finanční a ekonomickou krizí. Za této situace chtějí obě strany, jak zdůrazňují komentátoři, znovu obnovit strategické partnerství. To se odráží v úzké kooperaci při investičních projektech na záchranu automobilového koncernu Opel, udržení Wadanových doků a firem Infineon a Qimonda. Překvapivé však na návštěvě Merkelové nebyla prohlášení o hospodářské německo-ruské kooperaci. Obě země již měsíce o nich jednají s cílem zeslabit dopady ekonomické krize. To bylo zřejmé, když se sešla Merkelová s Medveděvem před několika týdny v Mnichově. Daleko zajímavější na setkání v Soči bylo, jak Merkelová šikovně vyšachovala svého sociálně demokratického volebního konkurenta vicekancléře Franka-Waltera Steinmeiera. Šest týdnů před volbami jsou křesťanské unionistické strany sice jasně ve vedení, ale stále ještě defentivně nezvítězily. Za této situace je každá zahraniční cesta součástí předvolebního boje, tím spíše taková, jako návštěva u ruského prezidenta. V době přátelství mezi Gerhardem Schröderem a Vladimírem Putinem se sociální demokraté pokoušeli ruské téma si přisvojit.. To se snažil uhájit i Frank-Walter Steinmeier ve funkci spolkového ministra zahraničí. Byl proto v posledních letech častým zvaným hostem v Kremlu, a to i v nynější krizové době. Pod jeho vedením zahraniční úřad vypracoval koncept modernizovaného německo-ruského partnerství s důrazem na provázání ekonomiky. Svým setkáním v Soči se Merkelové jen několik týdnů před volbami podařilo přebít Steinmeiertovy poslední trumfy - dobré vztahy k Rusku a Kremlu. Šikovně přitom přenechala svému konkurentovi kritiku za porušování lidských práv v Čečensku, jemuž před tím bylo vytýkáno, že se tomu vyhýbá. Tím se jí podařil malý mistrovský kousek. Vyzdvihla dobré německé vztahy vůči Rusku, zasadila se za udržení německých pracovních míst, a tím vzala kritikům vítr z plachet. Pro voliče je to dobrá zpráva, že i v příštích čtyřech letech je Merkelová schopná udržet dobré vztahy s touto pro Německo klíčovou euroasijskou zemí. Nelze přitom přehlédnout, že před cestou do Soči se setkala v Ludwigshafenu se svým stranickým předchůdcem Helmutem Kohlem. í Vládní mluvčí Ulrich Wilhelm oznámil, že si oba státníci v harmonické atmosféře vyměnili názory, že Německo má historickou odpovědnost za evropskou jednotu. Proto podle Kohla na pozadí aktuální finanční a ekonomické krize musí Evropa převzít mimořádnou odpovědnost. Po jednání Merkelové v Soči to muselo přinést další volební body.

"Schwäbische Zeitung" upozorňuje, že došlo ke zcela zjevné změně v otázkách lidských práv. Medveděvův předchůdce a nyní muž ve stínu Vladimír Putin nastoupil vždy do protiútoku, když se hovořilo o lidských právech. Nový prezident však nechává tyto problémy vyšumět. Merkelová se nevyhnula o tomto problému otevřeně hovořit, ale skutečnou změnu Moskvy v této otázce nikdo neočekává. "Frankfurter Rundschau" však považuje za rozumné, že Merkelová se nesnažila Rusy poučovat, i když nemyslela jen na volební zisky ve světle miliardových půjček pro zabezpečení pracovních míst v Německu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio