Kaczi na Javorovém, jazz v Těšíně, Pawlovská v Hlučíně... Vyberte si z našich tipů

18. listopad 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Chata Javorový vrch u Třince je místem konání koncertu písničkářky Kaczi. Koncert z beskydského kopce nazvaný Křídla nad Javorovým začíná v 18:30. Koná se ve spolupráci s nadačním fondem Křídlení.

Kulturní dům Bravantice zve do Bravantic na přednášku kastelána zámku Kunín Jaroslava Zezulčíka. Přiblíží působení rodiny Řeplínských z Berečka na bravantickém zámku a další zajímavosti ze zámeckých dějin. Akce začíná v 17:30.

Krnovský Kofola music club zve na koncert. Škwor Unplugged tour je akustická metalová show, na kterou se můžete těšit od 20:30.

Fandíte-li cyklistice, pak je pro vás aktuální Velofest. Přátelské setkání k ukončení sezony pořádá Klub českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka společně s Kulturně sportovním spolkem Elegant. K poslechu zahraje jazzová kapela Lam Trio. Akce se koná od 17 hodin v Komorním klubu v Hrabůvce.

V pátek a v sobotu se můžete ve Vendryni zúčastnit Vendryňských vánočních dílen. Začínají v 9 hodin v kulturním domě. Prezentovat se budou lidoví umělci z Vendryně a okolních obcí.

V ostravském Hudebním bazaru v Nádražní ulici si můžete užít koncert punkového šansoniéra, který si říká Fousáč. Písničkář se pohybuje na hranici folku a punku a jeho energická vystoupení jsou odrazem vesnické filosofie a pohledu na svět. Koncert začíná ve 20 hodin.

Sobota

V rámci Beskydských farmářských trhů můžete na náměstí Svobody v Místku ochutnat zabijačkové pochoutky. Akce začíná v osm hodin a nabídne jelita, jitrnice, tlačenku a další výrobky.

V Ludgeřovicích se po celý víkend koná soutěžní výstava barevných a postavových kanárů a exotů, a to s mezinárodní účastí. Akce začíná v 8 hodin v chovatelském areálu.

Muzeum Těšínska zve na Den keramické zručnosti. Akce začíná v 9 hodin v Archeoparku v Chotěbuzi-Podoboře. Návštěvníci se seznámí se základními postupy používanými při výrobě keramických předmětů.

Do Krnova směřuje pozvánka na prodejní výstavu adventních věnců a vánočních dekorací. Najdete ji v městském muzeu ve Flemmichově vile, otevřeno je od 9 hodin.

Na kurz řeckých tanců zve Středisko volného času Krnov. Akce začíná v 16 hodin.

Ve frenštátském kině je k vidění výstava fotografií Z první řady. Autorem je Jan Russnák. Prohlédnout si můžete snímky z vybraných sportovních událostí u nás i v zahraničí. Výstava je přístupná vždy hodinu před začátkem promítání.

Českotěšínská Střelnice zve na celovečerní program, který od 18 hodin představí jazz v nejrůznějších podobách. Vystoupí Silesian Dixie Band a Formace Jazz Q, taky akustické klavírní Kahoma Trio nebo Beata Hlavenková se svou Kapelou snů.

Ve Služovicích na Hlučínsku se dnes koná 7. služovický jarmark. Od 13 hodin se v místním kulturním domě konají tvořivé dílničky pro děti, v nabídce budou ručně vyráběné výrobky, zabíjačkové speciality a další pochutiny.

Neděle

Loutkářský soubor Krnováček zve na pohádkové představení pro děti s názvem Vodníkova Hanička. Divadlo začíná v 15:30 ve Středisku volného času Krnov v Dobrovského ulici.

Na zámku v Bruntále je k vidění výstava nazvaná Nevidět neznamená nevnímat. Nabízí fotografie prakticky nevidomého fotografa Lubomíra Pavelčáka, který si s humorem přezdívá Lichoočko. Výstava je přístupná do konce března.

Mlýn vodníka Slámy v Háji ve Slezsku zve na Adventní trhy u vodníka. Nasát atmosféru Vánoc můžete od 11:30. Děti pobaví jízdy na poníkovi a oslíkovi a chybět nebude ani Ježíškova pošta.

Ostravská zoo zve na komentované prohlídky skleníků. Víkendové prohlídky skleníkového pěstebního zázemí zahrada pořádá až do 18. prosince, v obvyklých časech od 11 a od 14 hodin. Nově lze nahlídnout i do zázemí nového foliového skleníku určeného pro zazimování mobilní teplomilné zeleně a bonsají.

Talk show Haliny Pawlowské uvádí Kulturní dům Hlučín, začíná v 19 hodin. Spisovatelka, scénáristka a hlavně oblíbená vypravěčka má mezi diváky ohlas, tentokrát nabízí pořad pod názvem Manuál zralé ženy.

Slezskoostravská galerie v Ostravě zve na výstavu výtvarníků žilinského regionu s názvem Obrazy na cestách. Prezentuje díla tří desítek umělců. Přístupná vždy o víkendu do 15. ledna.

V rámci Svatováclavského hudebního festivalu si můžete v Kopřivnici užít koncert nazvaný Duše baroka. Díla barokních mistrů představí ostravská sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová, klarinetista Igor Františák a varhaník Marek Kozák. Koncert začíná v 17 hodin v kostele sv. Bartoloměje.

Ostravské Fauna trhy, to je pozvánka na chovatelskou burzu na výstaviště na Černé louce. Akce začíná v 8 hodin, pro chovatele exotického ptactva už od šesti.

Schola Vřesina zve na tradiční koncert do kostela sv. Viléma. Hostem programu bude Scholička Vřesina. Koncertní vystoupení začíná v 15 hodin.

Na koncert můžete zajít i v Ludgeřovicích. V kostele sv. Mikuláše vystoupí od 16 hodin ženský pěvecký sbor Canticorum pod vedením sbormistra Vítězslava Soukupa.

Spustit audio