Kandidáti na německého prezidenta byli nominováni

7. červen 2010

Téměř podezřele rychle byli nalezeni v Německu dva kandidáti na místo odstoupivšího spolkového prezidenta Horsta Köhlera, Christian Wulff a Joachim Gauck. Kandidát křesťanských stran a liberálů Wulff je padesátiletý dlouholetý dolnosaský ministerský předseda, sociálních demokratů a zelených Gauck sedmdesátiletý farář , který stál v čele úřadu spravující materiály komunistické státní bezpečnosti. Strana Levice nepodporuje nikoho z nich a oznámila, že představí svého kandidáta, kterou by měla být žena.

Jak poznamenává „Neue Zürcher Zeitung“ touto ukvapenou akcí krizovým managementem obou velkých stran – křesťanských a sociálních demokratů – předvedli suverénní manipulaci s politickou situací, která se může stát jak nyní tak i příště. Tím hrozí, že bude zamlžena episoda, která pro německou společnost není lichotivá. Za náhlým odchodem Köhlera stojí skutečnost, že politici i media napadali tak dlouho hlavu státu až náhle vzplanul oheň, který vyvolal katastrofální politickou dynamiku, poznamenává švýcarský list. Vídeňský „Der Standard“ k nominaci nového německého prezidenta poznamenává, že bylo by potřebné, kdyby při kandidatuře spolková kancléřka ukázala více odvahy. Bylo by hezké, kdyby v této těžké situaci při hledání nového spolkového prezidenta našla osvobozující politické řešení. To se však Angele Merkelové nepovedlo. Christian Wulff je určitě čestným politikem, avšak je tak bezbarvý jako mušle, které vyplouvají ze Severního moře na pobřeží Dolního Saska. To nejlepší co se dá o něm říci, že toto ještě mnoho nezkazil. Nelze se proto divit, že mohou sociální demokraté a zelení téměř s hrdostí prasknout, že se jim povedl vlastně státní převrat nominováním východoněmeckého bojovníka za lidská práva Joachima Gaucka. Nyní představily obě strany kandidáta pro který neobdrží od strany Levice jediný hlas. Vznikla tak jiná situace než posledně, kdy proti Köhlerovi postavily Gesine Schwanovou, zdůrazňuje rakouský list. Varšavská „Gazeta Wyborcza“ upozorňuje, že ačkoliv Christian Wulff patří k nejzarytějším odpůrcem Angely Merkelové, přesto se rozhodla z něho udělat prezidenta. Vsadila na něho, aby jej neutralizovala. Jako spolkový prezident bude přednášet projevy, udělovat vyznamenání a setkávat se s hlavy ostatních států. Nebude však kancléře vrhat pod nohy překážky. A o to jde spolkové kancléře v krizové době, kdy bude muset prosazovat bolestivé krácení státního rozpočtu, komentuje přední polský list.


Samotný Wulff, člen CDU, se k vzniklé situaci v Hannoveru vyjádřil zdrženlivě s tím, že je trochu nervózní, protože o tom musí nejprve rozhodnout 1244 volitelů z nichž některé bude muset ještě přesvědčit. Gauck při představení tisku v Berlíně se nechoval rozjařeně. Jsem realista a dovedu spočítat, že současná vládní koalice má většinu ve Spolkovém shromáždění. Avšak ve svém životě jsem prožil takové věci, že se staly, přesto že se považovaly za nemožné, prohlásil nestranický kandidát SPD a Zelených. Podle rostocké „Ostsee-Zeitung“ je za svou přímost ve všech politických táborech vysoce hodnocen jak ve východní tak západní části Spolkové republiky. Volbou do nejvyššího úřadu by sjednotil všechny politické proudy jako žádný jiný. Byl by však těžko vypočitatelný pro strany a jejich vedení.


Středem pozornosti sdělovacích prostředků se stala i Bettina Wulffová, která je o čtrnáct let mladší než její muž. Stala by se první prezidentovou chotí, která by prolomila všechny konvence doposud spojované s tímto postavením. Zplodila mu syna ještě v době, kdy byl Wulff ženatý s jinou ženou s kterou měl dceru.. To již měla syna z předchozího partnerství a nyní v manželství mu porodila dnes dvouletého Linuse Floriana. O svou reprezentační štíhlou postavu pečuje v fitnessu, jezdí na kole a dělá všechno co ženy v jejím věku a neskrývá své tetování. „Nemohu se však spontánně chovat jak bych chtěla, protože o mém životě rozhodují již jiní“, prohlásila pretendentka na first lady…

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


Spustit audio