Karel Hvížďala: Anatomie Putinova šovinismu

17. prosinec 2023

Putinův šovinismus, tedy víra v nadřazenost Rusů, hlásání nacionální výjimečnosti a nenávist k jiným národům má kromě imperiálních tendencí dva méně známé, ale důležité znaky: sexismus a přechod totality ve fašismus.

Navíc tento typ šovinismu, tedy způsob myšlení, v lidech přežije a bude hrát důležitou roli i po odchodu Vladimíra Putina, tvrdí Sabine Fischer, vedoucí pracovnice nadace Věda a politika, v knize Šovinistické ohrožení: Ruské války a Evropa. A nejspíš právě to zdůraznění nových znaků, tedy sexismu, fašismu a setrvačnosti deformovaného myšlení, upoutalo odborníky v Německu natolik, že knihu rozebírají renomovaná média. 

Čtěte také

Čtyřiapadesátiletá odbornice na Rusko považuje zmíněné deformace za sloupy současného režimu a jsou podle ní spolu těsně spjaté. Dodává, že se vyvíjely během třiadvacetileté vlády tohoto prezidenta paralelně a navzájem se posilovaly. 

A právě tato od samého počátku Putinovy vlády záměrně cílená propaganda vytvářela čím dál tím hlubší příkop mezi Ruskem a Západem a i mezi Ukrajinou a Ruskem a zároveň vedla ke zrušení hranic, které vyčleňovaly násilí ze společnosti. Naopak používání násilí Rusko legalizovalo. 

Čtěte také

Jako příklad uvádí Sabine Fischer judikát, podle kterého muži, kteří poprvé zneužijí ženu a přinutí ji násilím k sexu, nemohou být postaveni před soud. Od té doby může násilník ženě těžce ublížit nebo dokonce zapříčinit její smrt, a to beztrestně.

Dokládá to i Putinovým citátem: „Jestli chceš nebo ne, budeš se muset s tím smířit, moje krásko.“ Takové výroky používá dle autorky Putin schválně, protože chce zastrašit ruské feministky, které od počátku často a hlasitě protestují proti válce. 

Patriarchát jako jediný správný model

Velká část liberální opozice v době začátku invaze na Ukrajinu 24. února 2022 již byla v zahraničí, nebo ve vězení, ostatní muži se báli protestovat, aby nebyli odveleni na frontu, a proto ženy tehdy tvořily většinu. A i v těchto dnech manželky mobilizovaných sepsaly petici a žádají návrat svých mužů domů.  

Čtěte také

Za situace, kdy má Rusko za sebou války v Čečně, Gruzii, Sýrii a v některých afrických zemích, dle Sabiny Fischer, se snadno zabetonovává patriarchální uspořádání společnosti jako ten jediný správný model. Muži, kteří se vrátí z války na Ukrajině, kde vraždili, znásilňovali a ničili, co mohli, si přinesou násilnická traumata domů a těžko si lze představit, že by se jich mohli zbavit. Spíše tomu bude naopak. 

A v tom vidí autorka zásadní rozdíl mezi Ruskem a Ukrajinou, kde žena prezidenta Olena Zelenská velice systematicky pracuje na tom, aby se tam vytvořila národní strategie na překonání válečných zážitků. Něco takového se v Rusku nemůže stát, protože naopak tam se válkou poničeným lidským duším propůjčuje titul hrdinů. 

Karel Hvížďala, komentátor

Putinův důvod k tomuto počínání je zřejmý: On chce vést nekonečnou válku, protože si nemůže dovolit prohrát. Myslí na věčnost, píše autorka. Pro nás z toho vyplývá jediné, chceme-li zabránit tomu, aby napadl NATO, musíme ho odradit masivní investicí do obrany.

Autor je publicista

Spustit audio