Karel Hynek Mácha online

4. listopad 2010

Městská knihovna v Praze nabízí na svých webových stránkách téměř kompletní dílo Karla Hynka Máchy v elektronické podobě.

Letos uplyne 200 let od narození slavného básníka a prozaika, představitele českého romantismu Karla Hynka Máchy (16. 11. 1810 – 6. 11. 1836). Městská knihovna k tomuto výročí připravila různé projekty, mezi kterými je i zprovoznění stránky s digitalizovaným Máchovým dílem. Čtenáři na ní naleznou kromě jeho nejznámějších děl i výběr z básníkových dopisů, části deníků i další, méně známou tvorbu. „Pro opravdové znalce máme připravené i takové perličky, jako jsou překlady Máchových prvních německy psaných básní do češtiny, nebo přednáška F. X. Šaldy: Mácha snivec i buřič,“ říká koordinátorka projektu e-knihovna Kateřina Bajo.

Webová stránka nabízí elektronické verze děl v sedmi různých formátech, vhodných pro čtení na počítači, mobilním telefonu i čtečce knih. S posledně jmenovaným způsobem souvisí i další, bezesporu velmi zajímavá nabídka Městské knihovny a tou je bezplatná možnost zapůjčení čteček knih domů.

V rámci Máchova listopadu můžete navštívit také výstavu nazvanou Ve znamení štíra, na které uvidíte cenná vydání knih spjatých s jeho tvorbou a životem. Expozice bude otevřena do 30. prosince 2010 a najdete ji v centrální hale Ústřední knihovny na Mariánském náměstí.

Kromě výše uvedeného připravila knihovna také pořady a přednášky.

Bližší informace najdete na webu Městské knihovny v Praze.

Spustit audio