Katedrálou sv. Víta bude znít o Velikonocích více hudby

20. duben 2011

Dnešní „škaredou středou“ se přiblížilo vyvrcholení velikonočních svátků. Místem, které hraje při církevních oslavách zvlášť významnou roli, je katedrála svatého Víta na Pražském hradě a pražské arcibiskupství představilo program příštích dnů – v rámci snah o obnovení života v katedrále.

„Květná neděle měla zpestření s oslíkem a palmami, aby si i ti nejmenší připomněli vjezd Kristův do Jeruzaléma,“ řekl Radiožurnálu arcibiskup pražský Dominik Duka.

Na Zelený čtvrtek se dopoledne uskuteční bohoslužba, které se účastní kolem 150 kněží arcidiecéze. Posvětí posvátné oleje, které se používají při křtu, posledním pomazání, svěcením kněží, kostelů, oltářů a podobně.

Letošní bohoslužby v katedrále by podle Duky měly být pestřejší o hudební doprovod. „Ostatní záleží na tom, kolik lidí přijde,“ dodává.

S turistickým ruchem v katedrále se velikonoční obřady podaří skloubit, mnozí návštěvníci katedrály sem v těchto dnech zavítají i kvůli bohoslužbám. Ty jsou otevřeny pro každého, turistický provoz a prohlídky sv. Víta se kvůli nim omezí.

Dominik Duka, který prožije své první Velikonoce v katedrále, uzavírá: „Přeji všem sluncem prozářené a požehnané Velikonoce a nám všem přeji, aby tyto Velikonoce přinesly určitý mír a klid i do srdcích těch, kteří jsou odpovědni na té nejvyšší politické úrovni v naší zemi.“

Spustit audio