Kateřina Cajthamlová o únavě: Smiřte se s tím, že po padesátce už nemusíte být supervýkonní

1. prosinec 2023

Únava se podepisuje nejenom na našem zdraví, ale občas také na našem vzhledu. Proč někdy vypadáme „zmuchlaně“ a máme pytle pod očima? A jak nás ovlivňuje věk?

„Únava a vyčerpání jsou subjektivní pocity slabosti, malátnosti, ospalosti a nedostatku energie, které samy o sobě nemusí být onemocněním, ale jsou příznakem a je potřeba pátrat dál,“ definuje civilizační problém Kateřina Cajthamlová.

Únava, která se zračí v obličeji, je způsobená prací svalů. „Některé svaly zrelaxují a jiné zase zpevní. Takže na jedné straně máme známé pokleslé koutky a na druhé straně se mračíme. A ani jedno nám moc nesluší,“ popisuje profesor Petr Arenberger.

Pokud se probouzíme ráno zmuchlaní, není to úplně v pořádku. „Pokud se nebudíme vyspaní dorůžova, je potřeba zjistit, jestli třeba moc nechrápeme, resp. jestli se trochu nedusíme, a tedy, jestli je ten spánek kvalitní,“ naráží profesor na spánkovou poruchu zvanou spánková apnoe. „Pak je dobré navštívit i spánkovou laboratoř a nechat si poradit, co se s tím dá dělat, abychom se přes noc nevyčerpávali a ráno nebyli unavení.“

Pytle pod očima také někdy souvisí s únavou a nevyspáním, někdy mohou být projevem nějaké choroby. Kvalitní spánek kruhy trochu zahladí. Paradoxní je, že naopak nadbytek spánku může kruhy zase zviditelnit.

Příčiny únavy

Únava znamená, že máme nedostatek energie. V některých případech ale stačí doplnit pitný režim nebo vitamíny, nikoli spánek. Můžeme být unaveni, protože:

  • máme stres
  • máme velký energetický výdej
  • máme nízký energetický příjem = je potřeba se najíst
  • máme málo pohybu
  • jsme dehydratovaní = je potřeba se dopít
  • máme nedostatek, železa, magnezia, zinku, selenu
  • trpíme depresí
  • se u nás vyskytl skrytý typ infekce, např. mononukleóza
  • máme chronický únavový syndrom
  • máme bolesti

„Bolest sama je velmi únavný příznak,“ potvrzuje lékařka Cajthamlová. „Záleží také na tom, v kterou hodinu jste unavení. Pokud je to v době běžného oběda a vy jste ještě nejedli, značí to únavu z hladu. Takže tady se stačí najíst.“

Zásadní je pohyb. „Únavu způsobuje nadmíra pohybu, ale i nedostatek pohybu. Pokud se cítíte rozsezení, rozleželí, rozlámaní, běžte si zacvičit. Tělo se prokrví a buňky okysličí. Kdysi jsme se jako druh hýbali celý den,“ konstatuje lékařka.

Také doba spánku se zkrátila. „Před sto lety se spalo ještě 9–10 hodin. I po obědě. Bylo by to moc fajn, kdybychom si lehli, protože na trávení je potřeba dostatek krve. Po jídle dochází k odlivu krve z mozku. Dnes se spí v průměru těch sedm hodin, a to je na hraně.“

S přibývajícím věkem jsme křehčí

Jak ale rozlišit běžnou únavu od té nadměrné? „Prvním znamením je to, že přestože si jdete lehnout, vzbudíte se brzo a pořád jste unaveni,“ radí lékařka. „Únava z chronického stresu může zvedat krevní tlak, narušovat spánek, a pokud se něčím, co nás trápí, dlouho zabýváte, doporučuje se informační detox – odstřihnout se od zpráv a všech negativních informací.“

Po padesátce ubývají hormony a může se objevit involuční deprese. „To znamená, že lidé chtějí stihnout to samé, co před padesátkou. Ale to není možné. Je lepší být konzultant než výkonný pracovník. S přibývajícím věkem jsme křehčí. Nenechme se vtlačit do toho, že musíme být i v pozdním věku supervýkonní.“

U únavy jde ruku v ruce psychika s fyzickou stránkou těla. „Únava je psychofyzický příznak, takže tady vzniká bludný kruh: čím jsme fyzicky unavenější, tím jsme psychicky unavenější z toho, jak jsme unavení, a tím jsme unavenější,“ vysvětluje lékařka.

Co pomáhá

  • Pohyb 20–30 minut denně, stačí procházka nebo si zazpívat. Je dobré se trochu přinutit
  • Pravidelně jíst pestrou vyváženou stravu s dostatkem bílkovin
  • Nepřehánět to s kofeinem, přemíra kávy naopak únavu způsobí
  • Přidat vitaminy B, C, D, koenzym Q10, hořčík, žen šen
  • zajít k lékaři, pokud obtíže nemizí ani po odpočinku a přidá se například nevolnost nebo poruchy zraku

Jak to s únavou mají diabetici nebo kardiaci? Jaký je rozdíl mezi únavou a leností? Má na únavu vliv počasí? A co doporučuje doktorka Kateřina Cajthamlová lidem, kteří se stále cítí unaveni po covidu? Poslechněte si v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio