Katolíci zvažují stažení stížnosti kvůli chrámu sv. Víta

14. květen 2010

Dnes je to přesně rok, co katolická církev poslala Ústavnímu soudu stížnost kvůli katedrále svatého Víta. Nejvyšší soud ji loni v březnu po 17 letech přiřkl státu, církev se ale u Ústavního soudu dožaduje spravedlivého procesu. Podle informací Českého rozhlasu ale vedení katolické církve v těchto dnech jedná o tom, jestli stížnost od Ústavního soudu stáhne.

Stížnost, kde jsou hlavními účastníky řízení Metropolitní kapitula u sv. Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském se dostala na stůl soudce Vojena Güttlera. A ten potvrzuje, že jde hlavně o vlastnictví katedrály.

„Ústavní stížnost je podána proti usnesení Nejvyššího soudu a předchozích soudů, a to pokud jde o otázku, kdo je vlastníkem katedrály a dalších staveb na Pražském hradě,“ řekl Güttler Radiožurnálu.

Soudce Vojen Güttler z brněnského Ústavního soudu dále uvedl: „Odstupující kardinál Miloslav Vlk už letos v březnu poslal informaci, že po té, co přestane být pražským arcibiskupem, už do sporu o katedrálu nebude mluvit. Proto ústavní soud vyzval nového arcibiskupa Dominika Duku jestli chce po Miloslavu Vlkovi pokračovat v ústavní stížnosti.“

Dukovy názory na vlastnictví katedrály se ale od názorů Miloslava Vlka liší. Prostřednictvím svého mluvčího poslal ve věci katedrály toto vyjádření:

„Jsem člověkem smíru, domnívám se, že jak na straně církve, tak na straně státu, lze dospět ve věci chrámu svatého Víta k dohodě."

Duka jedná o stáhnutí stížnosti

Podle ověřených informací Českého rozhlasu už několik dní pražský arcibiskup Dominik Duka skutečně jedná se zástupci Metropolitní kapituly u svatého Víta i Kolegiátní kapitulou Všech svatých na Hradě pražském o tom, jestli ústavní stížnost nestáhnout. Pak by byly spory o katedrálu skončeny, říká soudce Güttler.

„Stěžovateli jsou: Metropolitní kapituly u svatého Víta a Kolegiátní kapitulou Všech svatých na Hradě pražském. Jestliže by chtěli vzít ústavní stížnost zpět, je to možné. Ústavní soud by poté řízení zastavil. To v praxi znamená, že bude muset Ústavnímu soudu právě Duka sdělit, zda chce místo svého předchůdce jako vedlejší účastník řízení před soudem vystupovat,“ upřesnil Güttler a pokračoval:

„Takové prohlášení se ale nemůže dotknout vlastní ústavní stížnosti, poněvadž stěžovatelem nebyl Vlk, ale právě Metropolitní kapitula u svatého Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském.“

Ústavní soud: Hodláme vyčkávat

Podle soudce Ústavního soudu už bylo pražské arcibiskupství v celé věci řádně informováno:

„Pražského arcibiskupství jsme se na tuto otázku zeptali v minulosti. Podle advokátní kanceláře bylo nutné vyčkat, až se arcibiskup Duka ujme svého úřadu, což nastalo 10. 4. 2010. Nadále hodláme ještě vyčkávat. V případě, že bude nadále Duka vystupovat jako vedlejší účastník řízení a stížnost zúčastněnými subjekty nebude vzata zpět, pak Ústavní soud rozhodne.“

Když jsme chtěli získat oficiální stanovisko k těmto jednání jak od Metropolitní kapituly, tak pražského arcibiskupa, byli jsme odkázání na advokáta, který je v této věci zastupuje. Ten ale nedostal svolení k rozhovorům do médií na toto téma.

Spustit audio