Kauza "zpráva" míří k zapomnění

14. prosinec 2007

Už rok a půl se táhne kauza Kubice, vzniklá krátce před loňskými všeobecnými volbami. Tehdy znepokojený šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice přednesl na vlastní žádost členům poslaneckého branného a bezpečnostního výboru zprávu o tom, že chapadla mafií zasahují do státní správy a vysokých politických kruhů.

Problém přitom vznikl ve chvíli, kdy se části zprávy ocitly v médiích. Vzhledem k tomu, že se v Kubiceho raportu vyskytovaly vazby organizovaného zločinu především na osm let vládnoucí sociální demokracii, strana se tím cítila ve vrcholící volební kampani poškozena a předseda Paroubek se myšlenky, že Kubice ovlivnil volební výsledek, patrně do dnešního dne nevzdal. A dlužno přiznat, že se leckomu zdála Kubiceho aktivita ukvapená a že by bylo asi lépe přijít mezi až za pár týdnů mezi nově zvolené poslance. Nadto zveřejněné části zprávy působily poněkud zmateně: vedle zřejmě cenných vážných informací se v ní vyskytovaly za vlasy přitažené spekulace, což celou plukovníkovu snahu poněkud oslabovalo. Že únik do médií mohl být součástí předvolebního boje, je bohužel příliš neodbytná představa.

Otázkou ovšem zůstává, kdo zprávu umožnil ofotografovat či jinak okopírovat novinářům, kteří mohli do místnosti tajného jednání jen o přestávkách. Dlouho se zdálo, že jednu kopii spisu nechal na pracovním stole rozloženou Ivan Langer, dnes ministr vnitra. Podle předsedy Paroubka to mohl být i jiný zástupce ODS Jan Vidím.

A Langer dokonce před nedávnem dokonce dostal od Národního bezpečnostního úřadu pokutu ve výši devíti tisíc korun, čímž se sice potvrdilo, že vědomě či nevědomě nechal žurnalisty do zprávy nahlédnout, ale podle NBÚ mohlo jít jen o jednu stranu. A novináři přitom měli k dispozici mnohém více. Překvapením pak bylo, že mohl mít únik na svědomí lidovec Pavel Severa, jemuž hrozilo stíhání za ohrožení utajované informace z nedbalosti. Usvědčovat ho měl znalecký posudek a konkrétně porovnání rukou psaných poznámek, které byly na okopírovaných stránkách. Ale jak se nyní zdá, kauza je ve slepé uličce. Žalobce vrátil věc zpět k došetření, Severa podle něho trestní čin nespáchal a zřejmě by mohl vyváznout maximálně také s nějakou pokutou. Případ je totiž nyní odevzdán Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který má posoudit, zda nedošlo k přestupku. Čili jako u Langera. O Severově imunitě se v dohledné době hlasovat nebude a nezbývá než pozorovat, zda se v případu ještě něco stane, anebo jako mnoho jiných prostě postupně vyšumí do ztracena. To je zřejmě dost pravděpodobné a jelikož sociální demokraté nemohou poskytnout nezvratný důkaz komplotu politiků ODS s žurnalisty, nezbude ani jim než nad vším mávnout rukou.

Když navíc Kubice z funkce odchází a celý útvar je v dané chvíli zřejmě značně rozložený, pokud je známo, odchází z něj desítky a desítky jedinečně kvalifikovaných lidí. Zda jde o důsledek tlaku ČSSD, anebo o jakousi souhru náhod těžko říci. I když v takovém případě na náhody asi lépe nevěřit. Mnohem zajímavější, než dozvědět se kdo tehdy zprávu umožnil médiím zveřejnit, bude dnes spíš kdo po Kubicem proti-mafiánskou jednotku povede, zda se mu jí podaří zkonsolidovat a učinit akceschopnou. Protože budeme přesvědčeni, že pokusy organizovaného zločinu nalézt cestičky k politice bezesporu stále pokračují. I když došlo k zveřejnění podle všeho pravdivých částí Kubiceho zprávy a nebo když se před několika týdny objevila na trhu publikace, v níž se hovoří o kontaktech na politiku, jež se snažil pěstovat dnes už nežijící nesporný mafián Mrázek. Organizovaný zločin potřebuje vždy mít svoje lidi mezi politiky, policisty i justicí. To je totiž jeden z předpokladů k činnosti organizovaného zločinu. Ten se dnes v Čechách možná na chvíli jakoby stáhl, ale není žádný důvod si myslet, že přestal existovat. A že nemá své typy na užitečné osoby.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio