Kazimierz Funk. Objevil první vitamín na světě a zatočil s beri-beri

To, že existují vitamíny, tvrdil už v roce 1880 ruský lékař Nikolaj Lunin. Jméno jim ale dal až polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1911 izoloval z rýžových otrub sloučeninu, která později vešla ve známost jako vitamín B1 neboli thiamin. Šlo o vůbec první oficiálně uznaný vitamín. Byl to epochální objev, díky němuž dnes čteme o nemocech jako beri-beri či pelagra téměř výhradně v archivních lékařských časopisech. Funk se narodil 23. února 1884.

Jako první člověk na světě použil slovo vitamín, respektive navrhl toto označení pro chemické látky nezbytné pro správné fungování organismu lidí a zvířat vyskytující se v potravinách. Název těchto látek vycházel z latinských slov „vital“ a „amine“, volně přeloženo „životně důležité aminy“. Později se sice zjistilo, že vůbec nejde o aminy, tedy o sloučeniny odvozené od amoniaku, ale název se ujal a téměř ve všech světových jazycích zní podobně. 

Čtyři nominace na Nobelovku

Polský biochemik, který dokázal světu, že některé nemoci jsou způsobeny nedostatkem vhodných vitamínů v potravinách, byl během svého života celkem čtyřikrát nominován na Nobelovu cenu – za fyziologii a medicínu v roce 1914 a 1925, za chemii v letopočtech 1926 a 1946.

Pokud vás zajímají životní peripetie geniálního vědce nebo to, jakou úlohu sehráli v jeho výzkumu holubi, poslouchejte další díl Příběhů z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související