Kdo to byl Celsius

22. květen 2013

Určitě už jste někdy slyšeli z rozhlasu, televize nebo jen od rodičů, jak se baví o počasí a hlavně o tom, kolik bude dnes venku stupňů a podle toho vám máma nebo táta nachystali oblečení do školy a do školky.

Anebo jinak. Už jste byli nemocní? A co vám dali rodiče do podpaží? Teploměr, aby vám změřili teplotu. Někdo má doma možná ještě rtuťový teploměr, jiný už jen digitální, který, když doměří, zapípá. A na displeji se objeví číslo a za ním takový malý kroužek a písmenko velké tiskací C. Maminka se na teploměr podívá a neřekne: 38 kolečko C, ale řekne 38 stupňů Celsia, hm, to je horečka, ale dám ti sirup a bude dobře.

Tyhle stupně, které nám na teploměru ukazují, jestli máme normální teplotu nebo horečku, stejně jako stupně, které určují, jestli si máme vzít ven kraťasy nebo bundu, vymyslel pán, který se jmenoval Anders Celsius.

Byl to švédský vědec, který dělal spoustu pokusů a pro ně si sestrojil vlastní přístroj na měření teploty. Vzal skleněnou trubičku, naplnil ji rtutí a všiml si, kde je v té trubičce rtuť, když ji dá ke kusu ledu, který začíná tát. Tenhle bod si označil číslem 100.

Logo

Pak ten led zahříval tak dlouho, až se z něj stala voda, která byla čím dál teplejší a teplejší, až začala bublat, jinak říkáme, vařit. Na své trubičce se rtutí udělal další čárku a té dal číslo 0.

A nakonec svou stupnici rozdělil na sto stejných dílků. Dnes je známe jako stupně Celsia, jsou tedy pojmenované po Andersovi Celsiovi.

Možná vám v tom příběhu ale ještě něco nesedí. Asi nikdo z vás neslyšel, že by ve zprávách o počasí řekl moderátor – dnes bude pěkný den. Čekají nás teploty do 75 stupňů Celsia. A máte pravdu. Když pan Celsius umřel, přišel jiný vědec, který se jmenoval Carl von Linné a ten tu Celsiovu stupnici obrátil. Takže dnes víme, že když je venku 0 stupňů Celsia, tak si máme vzít bundu, a že do vody, která má 100 stupňů Celsia, rozhodně nemáme strkat ruce, protože se právě vaří a mohli bychom se zle popálit.

A tohle především si zapište za uši.

Spustit audio