Kdo je to restaurátor?

7. červen 2013

Restaurátor není totéž co restauratér. Pozor na to.

Zatím co restauratér je člověk, který pracuje v pohostinství a nabídne vám třeba „vepřo, knedlo, zelo nebo si dáte svíčkovou se šesti?“, restaurátor je člověk, který vrací starým obrazům, sochám nebo věcem jejich původní podobu. Musí to být člověk, který je nejenom vzdělaný a šikovný, ale také velmi trpělivý, protože někdy jde takové restaurování uměleckého díla opravdu velmi pomalu.

Pokud restaurátor obnovuje třeba starý obraz, musí nejdříve zjistit, v kolika vrstvách byl namalovaný, kterou bude restaurovat a kterou odstraňovat. Pak musí důkladně znát styl, jakým byl obraz namalován, musí vědět, jaké má použít barvy a jaké štětce. Někdy je to skoro detektivní práce.

A nakonec to nejdůležitější. Ve chvíli, kdy je obraz, socha nebo nějaká věc restaurátorem zrestaurována, musí si návštěvník muzea nebo galerie říct: „Vypadá to jako nové, ale je poznat, že je to už hodně staré dílo.“

Prostě žádný restaurátor nesmí do uměleckého díla dát něco ze svých vlastních nápadů. A to je možná to vůbec největší umění. Klobouk dolů před restaurátory, to si zapište za uši.

Spustit audio