Kdo přijede v plyšovému kabrioletu? Letní atmosféru ždímají novinky od Kali Uchis nebo Jessie Ware

9. srpen 2023

Carly Rae Jepsen, autorka virálu Call Me Maybe, se vrací s houseovým bangerem Psychedelic Switch, stejný žánr osvěžila i Jessie Ware s předělávkou tracku Freak Me Now, na který přizvala Róisín Murphy. Latinské kořeny dává znát Kali Uchis a z rapové scény se vrací titán Travis Scott, a to s dlouho očekávaným projektem UTOPIA. Novinkovou selekci doplňují i Denzel Curry nebo melancholická nostalgie v podání George Clantona a Negative Gemini. Freak Me Now!

Denzel Curry - BLOOD ON MY NIKEZ ft. Juicy J

Credits: Denzel Curry, Jordan Houston, Mathias Liyew, Dilip Venkatesh, Othello, Mathaius
Label: Loma Vista Recordings
Album: BLOOD ON MY NIKEZ single

Dvě generační ikony se potkaly ve skladbě BLOOD ON MY NIKEZ. Legendární rapper Juicy J z Three 6 Mafia přijal pozvánku od Denzela Curryho a spolu vytvořili poctu špinavému jižanskému rapu. Denzel Curry nedávno vydal koncertní EPčko a pomalu začíná mluvit o své nové desce Designed by Angels, která by navázala na loňské úspěšné album Melt My Eyez See Your Future. Datum vydání ale ještě není potvrzené. Juicy J naposledy vydal v květnu mixtape Mental Trillness.

Kali Uchis - Muñekita ft. El Alfa & JT

Credits: Alejo Chael Eugenio Betances, Emanuel Herrera Batista, Francisco Reynaldo Briceño Villa, Hector Mazzarri, Jatavia Johnson, Karly-Marina Loaiza, Lorna Zarina Aponte Acosta, Rodney Sebastian Clark Donalds
Label: Geffen
Album: Muñekita single

Kolumbijsko-americká hudebnice Kali Uchis se vrací k čistě latinským vlivům a poprvé od roku 2020 vydává španělsky zpívaný singl. Umělkyně má už letos na kontě oceňovanou desku Red Moon in Venus, rozhodně ale nelení a s novým trackem posluchače připravuje rovnou na další album. Ke spolupráci přizvala legendu latinské hudby – dominikánského rappera El Alfu, a floridskou rapperku JT z populárního dua City Girls. Muñekita znamená ve španělštině panenka a trojice si tu vyměňuje sloky nabité flirtem, zatímco v klipu se prohání v růžovém plyšovém kabrioletu. Song vhodný k vyždímání zbytku letní atmosféry.

Travis Scott - HYAENA

Credits: Andy Votel, Derek Shulman, Ebony Oshunrinde, Edward Hazel, George Clinton, Jacques Webster, Jahaan Sweet, Kerry Minnear, Mike Dean, Noah Goldstein, Ray Shulman
Label: Cactus Jack
Album: UTOPIA

Pět let čekali fanoušci na nové album houstonského rappera Travise Scotta. Desku s názvem UTOPIA teasuje Scott už tři roky, zdržela se ale díky covidu i tragédii na jeho festivalu Astroworld, kde v roce 2021 zemřelo deset lidí. UTOPIA konečně vyšla na konci července a je podle očekávání plná hostů slavných jmen – ke slyšení jsou tu Drake, Beyoncé, The Weeknd nebo Bad Bunny. V úvodním euforickém tracku HYAENA je nicméně Travis Scott sám, pomohl mu s ní producentský tým, v němž jsou Mike Dean, WondaGurl nebo Noah Goldstein. Skladba sampluje klasiky sedmdesátkového psychedelického rocku Gentle Giant a Funkadelic a Travis Scott v ní tradičně rapuje o penězích a holkách. Kromě desky Utopia otevírá HYAENA i snímek Circus Maximus, který vstoupil do kin pár dní po vydání desky. Travis Scott ho sám režíroval.

George Clanton - F.U.M.L. ft. Negative Gemini

Credits: George Wayland Clanton Jr, Lindsey French
Label: 100% Eletronica
Album: Ooh Rap I Ya

Po třech letech se s novou deskou Ooh Rap I Ya vrací jeden ze zakladatelů žánru vaporwave – Američan George Clanton, který už nějaký čas mutuje z elektronického producenta do plnohodnotného popového zpěváka a songwritera. A nové album pouze potvrzuje eleganci, s níž to dělá, stále tu však můžeme slyšet odkazy na jeho předešlý směr – velké synťákové plochy, spoustu samplů, které jsou roztaženy k nepoznání, nostalgické bicí a styl psaní textů evokující přelom milénia. Skladba F.U.M.L., kterou jsme z alba vybrali, ukazuje všechny tyto věci v nejlepším světle. George Clantona na ní doplňuje ještě losangeleská zpěvačka Negative Gemini, kterou v playlistu po delší době opět rádi vítáme.

Carly Rae Jepsen - Psychedelic Switch

Credits: Carly Rae Jepsen, Kyle Shearer, Nate Cyphert
Label: Silent Records IGA
Album: The Loveliest Time

Pro Carly Rae Jepsen se už stalo zvykem, že každá její deska má i svého souputníka. Obě kolekce Emotion Side B a Dedicated Side B navíc byly stejně silné, ne li silnější než hlavní album. Mohou za to i intenzivní přípravy, během kterých údajně vznikne až 200 skladeb. Proto není překvapením, že i s deskou The Loneliest Time vychází o pár měsíců později sesterský počin The Loveliest Time. I ten nabízí několik highlightů – především houseový banger Psychedelic Switch, který hudební magazín Pitchfork neváhal ocenit prestižním labelem Best New Music. Taneční euforickou hymnu společně s kanadskou hudebnicí a autorkou virálu Call Me Maybe napsali Nate Cyphert a tradiční spolupracovník Kyle Shearer.

Jessie Ware - Freak Me Now ft. Róisín Murphy

Credits: Clarence Coffee Jr., Jessie Ware, Róisín Murphy, Stuart Price
Label: EMI
Album: Freak Me Now single

Anglická zpěvačka Jessie Ware vydala na konci dubna nové album That! Feels Good! a nedávno za ni získala nominaci na Mercury Prize. Po čtvrt roce se Ware vrátila k písni Freak Me Now a vydala ji v nové verzi s hostující Róisín Murphy. Irská stálice je i jednou z žen, které v úvodu desky říkají její název a svůj part údajně nahrála na záchodě na letišti. V nové verzi Freak Me Now má samozřejmě Murphy větší úlohu a s Ware zpívá refrén. Freak Me Now se drží tématu alba, jímž je oslava ženské sexuality, a obě zpěvačky se objevují i v klipu. „Hrozně jsme si natáčení užily. Vyzkoušel jsme asi milion převleků, na place to vypadalo jako v sekáči. Smály jsme se tak, až jsme plakaly,“ říká Ware o natáčení videa.

yeezuz2020 & mdmx - Supernova

Credits: Boris Sabáček, Zdeněk Pejchal
Label: Universal
Album: Amore

Rapper Boris Sabáček alias yeezuz2020 dohromady s producentem mdmx tvoří duo původem ze Znojma známé pro atmosférické beaty, hutnou 808 basu a temné texty. Na svém kontě mají od roku 2014 spolupráce s tuzemskými áčkovými rappery (Smack, Yzomandias, Hugo Toxxx), ale také třeba feat estonskéhoho provokatéra Tommyho Cashe. To, že v roce 2020 byli nadmíru produktivní, není s ohledem na vybraný rapový pseudonym tolik překvapivé. Tehdy vydali hned dvě alba – RIOT a Leopard. Na druhém zmíněném se třemi tracky vypomohl také Borisův častý spolupracovník Rohony, s kterým krom citu pro art rap sdílí také stejného producenta. Nejnovějším přírůstkem do diskografie yeezuz2020 & mdmx je deska Amore, jejímuž vydání předcházel například videosingl Bianco se Smackem. „V dělání dark music já jsem boss,“ rapuje yeezuz2020 na titulním tracku a sound temnější než noc to potvrzuje. Do naší rotace putuje track Supernova.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.