Kdo vydělal na Kottově pití?

8. říjen 2003

Občanská demokratická strana prozatím nemusí měnit stanovy. Místní organizace v Doksech jí totiž vyšla vstříc a vyloučila Petra Kotta ze svých řad. Tím jsou podle platných stanov zpečetěny jeho dny v poslaneckém klubu. Občanští demokraté se tak zbaví černé ovce, která jim ve sdělovacích prostředcích nedělala dobrou reklamu. I když na Kottovu obranu je třeba říci, že rozruch kolem jeho osoby vyvolali jeho, dnes už bývalí, straničtí kolegové.

Ti nectili zásadu o praní špinavého prádla doma a informovali novináře o důvodech Kottovy absence na hlasování o některých reformních zákonech. Jinak by možná nikdo nepátral po tom, proč se u jeho jména objevila v počítačovém záznamu o hlasování značka - nepřítomen. Kdyby se na to Kotta někdo zeptal, určitě by uvedl jiný důvod, než opilost. A pokud by straničtí kolegové byli loajální, pak by Kottovu verzi potvrdili.

Tím, že Kotta osočili z alkoholismu, rozjeli aféru, která několik dní plnila titulní strany novin. Možná, že to byl pravý důvod počínání občanských demokratů. Ti museli strávit neúspěšný pokus o svržení Špidlova kabinetu a také fakt, že neměli šanci zabránit přijetí tzv. reformních zákonů, jedno zda s Kottem nebo bez něho. Rozpoutáním aféry s opilým poslancem se tak alespoň vyhnuli nepříjemným otázkám, kterým by jinak museli čelit. Museli by hovořit třeba o tom, jaký mělo hlasování o nedůvěře vládě vůbec smysl? Nebo o tom, proč nejsou občanští demokraté ochotni představit jasnou koncepci, jak zabránit rostoucímu zadlužování státu? Odvedením pozornosti jiným směrem, získali čas. Ten neúprosně nasměroval debatu k evropské ústavě a občanští demokraté mohli opět kritizovat vládu.

Navíc mohou u voličů zabodovat tím, jak rázně zatočili s opilcem. Na druhé straně se jim nepodařilo donutit Kotta, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Tím, že už není členem ODS, dochází ve sněmovně k posunu v rozložení sil. Pro vládní koalici se otevřel prostor k lepšímu manévrování. V případech, kdy bude potřebovat minimálně sto jeden hlas, má šanci na sto dva. A to přesto, že se Kott nechal slyšet, že hodlá ve sněmovně působit co nejdéle jako nezařazený.

Pokud Kott nechce v parlamentních lavicích vydržet pouze jedno volební období, musí přirozeně uvažovat o svém začlenění do jiné politické strany. Samozřejmě za předpokladu, že v sobě dokáže zkrotit démona alkoholu a že bude popíjet kozí mléko, jak sám o sobě v těchto dnech tvrdí. Kott se díky svému alkoholovému extempore ocitl v roli jazýčku na vahách a může být ve sněmovně ceněným zbožím. O jeho přízeň by se mohli ucházet jak koaliční poslanci, tak opozice.

To podle toho, kdo bude ve sněmovně potřebovat většinu. Takže Kott by tuto pozici mohl před volbami zhodnotit tím, že by svoji podporu vyměnil za pravděpodobně volitelné místo na kandidátce. V současné době se jeví dvě varianty - sociální demokracie nebo lidovci. Zkušenosti dokazují, že na podobné aféry voliči časem zapomínají. A to nejenom na jejich aktéry, ale také na způsob řešení. Proto občanští demokraté na rozruchu kolem Kotta a na jeho následném vyloučení, asi mnoho nevydělají. Naopak ve sněmovně přišli o jedno křeslo.

Spustit audio