Když jako Elfík zmoknu, přiberu okamžitě i 30 kilo, směje se Petr Šolta z dispečinku Českých drah

28. prosinec 2022

Petr Šolta je usměvavý sympaťák, který z pražské Florence řídí dálkovou dopravu Českých drah po celé republice. Jak sám říká „je praštěný kolejnicí“, a proto ho i ve volném čase můžete potkat někde ve vlaku, u vlaku, na nádraží nebo při železničářských akcích. Petr Šolta je totiž maskot Českých drah Elfík. Natáčela s ním Soňa Jindrová.

Maskot Elfík

Petr Šolta pracuje na dispečinku Českých drah v Praze na Florenci a má na starosti dálkovou dopravu ČD po celé republice. S manželkou žije na Kolínsku.

Maskot Elfík se mu připletl do cesty před 10ti lety v podstatě náhodou: „Jednou jsem byl na nějakém dni železnice a říkal jsem si pro sebe, jak tomu maskotovi musí být v zimě příjemně. Dnes už to můžu potvrdit. V létě je to ale horší. Za jednu dvoudenní akci shodím asi 2 kila a vyperu 6 triček,“ usmívá se Elfík.

„Kostým Elfíka váží v normálním stavu zhruba 3 až 5 kg. Když v tom ale zmoknete, máte v tu ránu o 30 kilo víc. Po každé akci musím celý kostým usušit, zkontrolovat, jestli není někde něco rozpáraného a vyprat. To víte, tu hlavu ale nevyperu. To musím třeba houbičkou, aviváží ve spreji a tak,“ popisuje údržbu Elfíka Petr Šolta.

Maskota Českých drah Elfíka potkáte na většině železničních akcí v Praze a ve Středočeském kraji. A téměř na sto procent to bude sympaťák Petr Šolta.

Spustit audio