Když nás nebolí svaly, cvičili jsme málo? To rozhodně neplatí, upozorňuje fyzioterapeut

10. leden 2024

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Tohle rčení vede mnohé z nás k tomu, abychom hned od prvního dne v roce zahájili plnění svých novoročních předsevzetí. Ta jsou obvykle dobře míněná, jenže člověk míní a život mění. Někdy nám vystaví stopku i neuvážené plnění sportovních slibů. Jak vídá v praxi fyzioterapeut Jaroslav Zeman, brání se tělo, ale i hlava...

„Je to každoroční evergreen. Myslím si, že na začátku je dobré chytit se toho pozitivního, to znamená, že člověk se sebou chce něco dělat, to je skvělé. Problémem je způsob, jak to uchopit. Člověk si může až ublížit, stane se úraz a dochází k prvnímu vystřízlivění, typicky po měsíci. Pak se člověk vlastně ujistí v tom, že to, jak to dělal dosud, nebylo tak špatné, a vrací se do svého původního stereotypu. S tím se často setkáváme,“ popisuje Jaroslav Zeman.

Když to lidé s cvičením přeženou, jedním z nejznámějších důsledků je opožděná bolest svalů. „Taková ta typická svalovka, kterou nemáme ve chvíli, kdy cvičíme, ale přichází druhý den. Většinou trvá od nějakých 24 hodin do 72 hodin, až tři dny nám nabíhá a obvykle je to první signál, že to člověk trošičku přehnal,“ upřesňuje fyzioterapeut.

Bolest svalů podle něj rozhodně není žádoucí, i když ji mnozí lidé považují za ukazatel toho, že cvičili dostatečně. „To je zajímavý fenomén. Člověk většinou chce dostat nějakou odměnu a zdá se mu, že když ho to nebolí, tak nic nedělal. Ale my se naopak snažíme, aby ten stav po aktivitě byl co nejmírnější,“ připomíná.

Čtěte také

„Nemáme vůbec žádná data o tom, že když svaly bolí, znamená to lepší přírůstek, větší změnu a podobně. Naopak to většinou vede k demotivaci,“ doplňuje Jaroslav Zeman.

K nastavení zdravého životního stylu je totiž důležitá i psychologická složka. „Na úrovni neurofyziologie je to vlastně změna určitých mozkových okruhů. My máme zaběhnutý nějaký svůj stereotyp, a když ho chceme měnit, musíme činnost opakovat minimálně půl roku až rok,“ vysvětluje Jaroslav Zeman.

Bolest svalů není podle fyzioterapeuta dobré přemáhat dalším cvičením. Doporučuje počkat, až se mikrotrhlinky zahojí. To trvá obvykle jeden až dva dny. Během přestávky se navíc svaly vytvarují a zesílí. To se totiž neděje hned při svalové námaze, ale právě až při regeneraci.

Celý rozhovor s fyzioterapeutem Jaroslavem Zemanem o tom, jak sportovat zdravě a nepřehnat novoroční předsevzetí, si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související