Když vás žahne medúza, na zranění si nečůrejte! Pomůže platební karta a mořská voda

19. srpen 2023

Věděli jste, že medúzy neumějí plavat? Jak poznat ty nebezpečné a co dělat, když vás žahnou? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hodně lidí vyráží v létě k moři a někteří z nich se tam potkají s medúzami. Mají se jich bát? A co všechno o těchto fascinujících tvorech vlastně víme? Tereza Rašová si do studia pozvala řaditele Světa medúz Jiřího Remsu.

Jiří Remsa

Moč nepomůže

Medúzy žijí na naší planetě déle než 700 miliónů let. Jsou to nádherní, ale zároveň i nebezpeční tvorové. Některé medúzy žahají, jiné ne. Ty žahavé poznáte podle toho, že mají tenká chapadla.

Žahají proto, aby se ubránily, ale taky proto, aby si pro sebe ulovily potravu. Pokud vás medúza omylem žahne, určitě si na danou část těla nečůrejte, jak doporučují některé „babské“ rady. „To akorát tu reakci zhorší,“ varuje odborník. „Já bych doporučil vzít třeba platební kartu a nejdřív odstranit veškeré zbytky těch chapadel. Potom určitě polévat mořskou vodou,“ dodává Jiří.  Pomáhá i chladit postižené místo mokrým pískem.

Pozor na mořskou vosu

Na medúzy je opravdu potřeba dávat pozor. Medúza čtyřhranka Fleckerova, které se taky říká mořská vosa, je schopná zabít člověka během několika minut.

Čtyřhranka Fleckerova je smrtelně nebezpečná medúza

Patří mezi nejjedovatější tvory na světě. Žije v příbřežních vodách kolem Austrálie, proto tu chodí lidé do moře zásadně oblečení v neoprenu. Zajímavé je, že medúzy žijí i ve sladké vodě. Našli byste je dokonce i v Česku.

Medúzy neumějí plavat ani nevidí

Přestože jsou to vodní živočichové, neumějí plavat. Nechávají se unášet proudem. Nedokáží se ani vyhnout překážce, protože nevidí. Výjimkou mezi nimi je čtyřhranka, která může mít až 24 očí a jako jediná dokáže překážku obeplout. Vědcům ale vrtá hlavou, jak to, že vidí, když nemá mozek.

Která medúza je nesmrtelná? Proč některé medúzy světélkují? A jak se tihle tvorové převážejí ze zahraničí do pražského Světa medúz?

To vše a mnohem víc uslyšíte v Klubu Rádia Junior, který si můžete pustit nahoře v článku u prvního obrázku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související