Khamoro 2002

22. květen 2002

Tento týden probíhá v Praze čtvrtý ročník světového romského festivalu Khamoro 2002. Hlavním cílem festivalu je představit nejkvalitnější romskou kulturu z celého světa a přispět ke zlepšení dialogu mezi majoritní společností a romským etnikem.

V rámci festivalu je v Komorní galerii Domu fotografie J. Sudka pořádána výstava fotografií Romové, na které deset českých fotografů představí své kolekce věnované tematice Romů a jejich života. Výstava potrvá do 16. června. Tradiční součástí festivalu se staly semináře, které doplňují kulturní zážitky o možnost něco se dozvědět. Mezi přednášejícími byli vždy kromě politiků a vědců také významné romské osobnosti z domova i ze zahraničí. Letos se seminářů, kromě domácích osobností, zúčastní odborníci ze Slovenska, Rumunska, Kanady, Argentiny a Maďarska. Pořadatelé doufají, že se tentokrát účastníci budou moci zapojit do debat více, než tomu bylo v minulých letech, neboť témata se blíže dotýkají jejich každodenního života. Semináře se konají v paláci YMCA.

Khamoro

Největším magnetem je však bezesporu romská hudba. Na letošním festivalu se představí deset tradičních romských skupin a tři skupiny gypsy jazz. Kompletní festivalový program naleznete zde.

Záštitu nad letošním ročníkem festivalu převzal předseda Senátu ČR Petr Pithart.

Spustit audio