Khamoro 2004

25. květen 2004

Až do soboty mohou příznivci romské kultury navštívit v Praze program šestého ročníku Světového romského festivalu Khamoro 2004. Letošního festivalu se zúčastní umělci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Ruska, Polska, Rumunska, Francie, Makedonie, Norska, Itálie a Španělska. Špičkoví romští hudebníci nabídnou svým posluchačům výjimečný hudební zážitek, který je tradičně obohacen strhující atmosférou.

Stěžejním bodem programu festivalu jsou koncerty. Tradiční romskou hudbu si mohou návštěvníci poslechnout v klubu Roxy, gypsy jazz v klubu Reduta a závěrečný galakoncert bude v sobotu od 20 hodin ve velkém sále Lucerna. Mezi umělci se představí např. Yorgui Loeffler (Francie), Louis Band (Srbsko a Černá Hora), Paulus Schäfer Gipsy Band (Nizozemí), Amparo Cortés (Španělsko), Viktor Buzyljov a Zlatí cikáni Ruska (Rusko), Terne čhave (ČR), Romano Drom (Maďarsko), Kokavakere lavutára (SR) a další.

Khamoro

Khamoro ale nejsou jenom koncerty. Dnes v 17 hodin bude v Galerii Josefa Sudka zahájena vernisáž výstavy fotografií Khamoro, zítra v 16 hodin bude v Klementinu vernisáž výstavy Polští Romové. Festival dále doprovázejí odborné semináře s romskou tématikou v Městské knihovně, kterých se zúčastní nejvyšší ústavní činitelé a významné romské i neromské osobnosti zabývající se lidskými právy, a to jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Organizátoři festivalu se letos rozhodli vydat sborník přednášek z loňského semináře Genocida Romů v době 2. světové války a sborník Romská hudba na přelomu tisíciletí. Oba budou představeny na prezentacích, které jsou také součástí programu - první jmenovaný v Židovském muzeu spolu s promítáním dokumentu Nezapomeňte na to děvčátko a druhý spolu se sbírkou básní Vlado Oláha v obchůdku Romen. Ve čtvrtek ve 13 hodin můžete v ulicích Starého Města potkat slavnostní defilé všech účinkujících muzikantů v tradičních romských krojích.

Organizátory festivalu jsou občanské sdružení Slovo 21 a Studio Produktion Saga. Khamoro 2004 zaštítil ministr kultury Pavel Dostál.

Bližší informace o festivalu a podrobný program najdete zde.

Spustit audio