Koaliční K 2

16. srpen 2004

K 2 je druhá nejvyšší hora světa. Měří 8611 metrů. Pro horolezce je prý obtížně zdolatelnu horou. K 9 si říká skupina českých politiků - po třech z každé strany nynější koalice -, kteří se čas od času scházejí, aby se domluvili, co je pro občany České republiky nejlepší. Někdy se nedomluví a vrátí se na pár dní do základního tábora, aby pak vyrazili znovu, vybaveni nejpřesvědčivějšími argumenty.

Sociální, křeštanští demokraté a unionisté se měli setkat už koncem minulého týdne, aby dali dohromady hlavy a programové prohlášení vlády. Nějak z toho sešlo, takže se K 9 sejde dnes. Měl by vzniknout přehledný, srozumitelný dokument, v němž by vláda sdělila veřejnosti, co si počne. Občan by se měl dozvědět, jestli třeba nebude platit nižší nebo vyšší daně, co se změní ve zdravotnictví, na kolik by se měla snížit nezaměstnanost a tak podobně. Programové prohlášení pak schválí vláda a hned na to by politici měli stát v zástupu před redakcemi novin, radií či televizí a vysvětlovat veřejnosti, proč chtějí udělat zrovna tohle a kde na to vezmou.

Jenže politici různých stran jen málokdy dovedou táhnout za jeden provaz, však taky neslézají hory, kde je nutné být občas na jednom laně s ostatními. Staneme se tedy svědky toho, jak nás každá koaliční strana bude přesvědčovat, že do programového prohlášení právě ona prosadila nejvíc bodů a zbylé dvě musely ze svých námětů slevit. Slova o vítězství uslyšíme třikrát ze tří stran. Což je důkazem toho, že s politiky to člověk vždycky vyhraje.

Spustit audio