Kodex vyšehradský, nejdražší knihu v Česku, čeká komplexní prohlídka

8. září 2011

Naši nejcennější knihu - Kodex vyšehradský - čeká v nejbližších dnech důkladná prohlídka. Její stav po třiceti letech zkontroluje odborná komise sestavená Národní knihovnou a ta rozhodne, jestli tuto národní kulturní památku dovolí vystavit, popřípadě vůbec poprvé v novodobých dějinách zrestaurovat.

Zřejmě naposledy se kodexu dotkla lidská ruka kvůli pořizování diapozitivů v 70. letech, kdy vznikla jeho faksimile.

Samotný rukopis s pojistnou hodnotou na jednu miliardu korun naposledy posuzovali odborníci před třiceti lety a rozhodli, že ho uzamknou do trezoru a nebudou vystavovat ani opravovat.

„Byli přizváni i zahraniční odborníci a výsledek z komise byl, že by se na kodex nemělo sahat, neměl by se vystavovat ani půjčovat, což se dodržovalo,“ uvádí ředitelka odboru historických a hudebních fondů Národní knihovny Miroslava Hejnová.

Miroslava Hejnová pokračuje: „Materiál nese stopy těch věků, kterými prošel a dochoval se až do dneška. My přesně nevíme, čím prošel v minulých staletích, protože Národní knihovně patří někdy od konce 18. století.“

Vyšehradský kodex vznikl v roce 1085 v některém z českých benediktinských klášterů u příležitosti korunovace prvního českého krále Vratislava I.

„Plánujeme na konec roku 2014 výstavu. Má to být mezinárodní výstava benediktinského řádu. A rádi bychom kodex vystavili. Takže i z těchto důvodů bychom chtěli vědět, zda se jeho stav nezměnil a případně zda je možné už na základě nových technologií učinit třeba nějaké zásahy k zafixování některých míst,“ osvětluje plány Národní knihovny Miroslava Hejnová.

Naposledy byl Kodex vyšehradský vystavený koncem 50.let minulého století v Paříži a údajně se ho tam někdo pokusil ukrást.

Spustit audio
autoři: ela , Marína Dvořáková