Komentátor Dvořák: Válka neskončí ani příští rok, spíš půjde o nejtěžší rok Ukrajiny

28. prosinec 2023

Ukrajina obdržela ze zahraničí finanční pomoc v přepočtu za bezmála 940 miliard korun, k žádné výrazné změně války ale nedošlo a pokračuje dál. Ukrajinský útok v krymském přístavu údajně zcela zničil velkou ruskou výsadkovou loď, o život přišly desítky ruských námořníků, jak naznačují už i proruské informační kanály na platformě Telegram. 

Na východě Ukrajiny teď pravděpodobně došlo k ruskému ovládnutí města duchů Marjinka, což ale není významný cíl. Válka stále probíhá, a to i mezi svátky.

Čtěte také

Ukrajina slavila úspěch v takzvané dronové válce, ve které se jí ale v poslední době Rusko vyrovnává. Ukrajinci také tvrdí, že už zničili pětinu černomořského válečného námořnictva, což není ověřitelná informace, ale pro Ukrajinu by to byl velký úspěch.

Další dobrá zpráva pro Ukrajinu je zdařilé budování obilného koridoru se snahou ovládnout alespoň západní část Černého moře. Obilí a jeho export je totiž v ukrajinské ekonomice zásadní.

Ukrajina by už údajně měla jednat s USA o taktice na příští rok. Mluví se třeba o zlepšení obrany na ukrajinské straně a o poziční válce. Spojené státy dále slíbili Rusku vyčlenit dalších 250 milionů dolarů na vojenskou pomoct. Evropská unie pak jedná, jak poskytnout Ukrajině finanční podporu i bez maďarského souhlasu.

To nejhorší ještě přijde

Podle komentátora Českého rozhlasu Plus Libora Dvořáka nebude rok 2024 posledním válečným rokem, spíš tím nejtěžším. Obyvatelé Ukrajiny, přestože už jsou z války vyčerpaní, ale nejsou připraveni na to, aby se snad kdy vzdali.

Čtěte také

Nejvíce se mezi nimi, podle redaktorky Deníku N Dominiky Píhové, která je právě na Ukrajině, mluví o mobilizaci.

„Na jedné straně lidé vnímají velkou potřebu, aby přibyly další cíle, na druhou stranu se toho náboru hodně lidí bojí. Slýchám příběhy, podle kterých někteří muži raději z domu nevycházejí, nebo si dávají velký pozor na vojenské náboráře. Proto si posílají přes chatovací aplikace místa, kde se potkají, a to jen proto, aby se jim vyhýbali. Aby je nemohli zastavit,“ popisuje Píhová.

Dalším velkým tématem je podle ní na druhou stranu i demobilizace a zastropování povinné vojenské služby, protože teď žádný limit nemá.

„Někteří bojují už bezmála celé dva roky. Vlastně už i chtějí, aby vláda zařídila jejich vystřídáni na frontě. Takže mě přijde, že je tento rozpor je tady znát víc než konkrétní úspěchy a neúspěchy na frontě,“ dodává.

Proč Ukrajinci oslavili Vánoce 25. prosince? A jaký vliv má válka na oslavy? To a víc informací o bojích na Ukrajině zjistíte v audiozáznamu pořadu Ranní Plus.

Spustit audio

Související