Koncertní sezóna Euroradia ze Španělské synagogy v Praze

23. březen 2012

Židovské inspirace v klasické hudbě jsou tématem čtyř večerů koncertní sezóny Euroradia. Cyklus naplněný svrchovaně zajímavou, v běžném repertoáru výjimečně se objevující hudbou zahájil první březnové pondělí přímý přenos z Jeruzaléma. 26. března ve 20.05 hod večer jej uzavře přímý přenos ze Španělské synagogy v Praze.

Koncert spolupořádají Český rozhlas a Židovské muzeum v Praze. V programu s názvem „Sny a modlitby“ vystoupí orchestr Berg s dirigentem Peterem Vrábelem, jako sólisté se představí sopranistka Irena Troupová, violoncellistka Dominika Weiss Hošková a klarinetista Irvin Venyš.

Z tvorby úspěšné současné americké skladatelky Sheily Silver zazní skladba Píseň Sáry inspirovná skladatelčiným pobytem v Jeruzalémě. Česká hudba bude zastoupena kompozicí mladého autora Jana Duška Židovské sny na texty izraelského básníka Jehudy Amichaie. Zajímavé bude bezpochyby setkání s hudbou Osvaldo Golijova, který vyrůstal v Argentině, pobýval v Izraeli a později ve Spojených státech. Jeho skladba Sny a modlitby Izáka Slepého je hudební reflexí historie judaismu.

Koncert ze Španělské synagogy přejímá třináct národních rozhlasů sítě Evropské vysílací unie v Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu, z toho polovina jich bude vysílat tento výjimečný koncert přímým přenosem stejně jako Český rozhlas 3 – Vltava.

Atmosféru koncertu ve Španělské synagoze přiblíží audiovizuální přenos na webu rozhlas.cz/klasika.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace